Breaking News

«Το Τελευταίο Ταξίδι» την Παρασκευή στο VICE (trailer)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου, στις 00:30 μετά τα μεσάνυχτα, το ελληνικό γραφείο του VICE παρουσιάζει στον ANT1 το ντοκιμαντέρ «Το Τελευταίο Ταξίδι», για την καταστροφή των παραδοσιακών, επαγγελματικών καϊκιών των παράκτιων ψαράδων.

Τα τελευταία 30 χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδοτεί τους παράκτιους ψαράδες για την καταστροφή των παραδοσιακών επαγγελματικών καϊκιών τους, την κατάθεση της αλιευτικής άδειας του σκάφους τους ή τη χρησιμοποίησή τους αποκλειστικά για τουριστικούς σκοπούς.

Το VICE εντόπισε ένα από τα πιο παλιά σκαριά παραδοσιακού καϊκιού στην Σκύρο, μίλησε με την οικογένεια Ψαριώτη και την ακολούθησε στο τελευταίο καλοκαίρι ψαρέματος, λίγο πριν την οριστική καταστροφή του καϊκιού της από τις μπουλντόζες.

Η Ελλάδα θεωρείται η χώρα που έχει αναλογικά τα περισσότερα αλιευτικά σκάφη σε όλη την Ευρώπη από τα οποία τουλάχιστον το 80% είναι ξύλινα. Τα ελληνικά καΐκια είναι οι κληρονόμοι μιας κατασκευαστικής παράδοσης και κουλτούρας που μετράει αιώνες στη Μεσόγειο περνώντας από γενιά και γενιά προφορικά και μέσω της εμπειρικής μαθητείας των νεότερων δίπλα σε έναν μάστορα. Το καθένα από αυτά τα σκαριά, είναι μοναδικό και αναντικατάστατο, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια διαλύονται με μπουλντόζες και καταλήγουν σε χωματερές.

Μετά από αποτυχημένες προσπάθειες διάσωσης, από τα περίπου 17.500 σκαριά που εκτιμάται πως υπάρχουν στη χώρα μας, έχουν καταστραφεί τα 12.500 τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ μέχρι το τέλος του έτους υπολογίζεται πως θα έχουν καταστραφεί περίπου 770 σκάφη.

Μέσα από το ταξίδι μας με το καΐκι της οικογένειας Ψαριώτη στη Σκύρο, μαθαίνουμε την ιστορία της καταστροφής των καϊκιών και αποχαιρετούμε ένα κομμάτι της ελληνικής παράδοσης που χάνεται για πάντα.

Έρευνα/Παραγωγή: Νιόβη Αναζίκου
Κάμερα: Δημήτρης Ζιβόπουλος / Θοδωρής Κωνσταντίνου
Ηχοληψία: Βασίλης Ζαμπίκος
Μοντάζ: Μαρία Κουνάβη
Γραφικά: Αλεξία Μπαράκου