Breaking News

Απόψε στο VICE: «Όταν το Δίπλωμα Οδήγησης δε Φτάνει» (trailer)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου, στις 00:30 μετά τα μεσάνυχτα, το ελληνικό γραφείο του VICE παρουσιάζει στον ANT1 το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Όταν το Δίπλωμα Οδήγησης δε Φτάνει», για την οδική ασφάλεια στην Ελλάδα.

Κεντρικό θέμα είναι η ελλιπής εκπαίδευση οδηγών και αναβατών στους δρόμους της χώρας, αλλά και ο επερχόμενος μετασχηματισμός της αυτοκίνησης μέσα από τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης.

Τα τροχαία συμβάντα στην Ελλάδα έχουν σημειώσει κάθετη πτώση μέσα στα χρόνια της κρίσης, ωστόσο βρισκόμαστε ακόμη πολύ μακριά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και το «Όραμα Μηδενικών Ατυχημάτων» που εφαρμόζουν άλλες χώρες.

Εν μέσω διαβούλευσης του νομοσχεδίου που φιλοδοξεί να φέρει μεγάλες αλλαγές στον τρόπο εξέτασης των οδηγών, ο Δημήτρης Μπούνιας υπέβαλε τον εαυτό του σε αναπαράσταση της πρακτικής εξέτασης για δίπλωμα οδήγησης - με αναπάντεχα αποτελέσματα. Μαζί του ήταν ο Κίμωνας Λογοθέτης, εκπαιδευτής υποψηφίων οδηγών, ο οποίος φώτισε και τις σοβαρές αδυναμίες του σημερινού συστήματος αναφορικά με την ασφάλεια στο δρόμο.

Έπειτα, παρακολούθησε το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης μοτοσυκλέτας του Riding School, ανακαλύπτοντας πως σχεδόν ό,τι έχει μάθει ως σήμερα για το χειρισμό της, ήταν εσφαλμένο.

Δοκίμασε τους προσομοιωτές μέθης, σύγκρουσης και ανατροπής οχήματος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς, και πήρε μια γεύση από το μέλλον της αυτόνομης οδήγησης (μην) οδηγώντας ένα όχημα με τέτοιες δυνατότητες.

Τέλος, διαπίστωσε και το ρόλο που έπαιξε η κρίση στην ασφάλεια των οχημάτων, λόγω του γερασμένου στόλου της χώρας επισκεπτόμενος τη startup ελέγχου μεταχειρισμένων αυτοκινήτων Spotmechanic.

Παρουσίαση / Παραγωγή: Δημήτρης Μπούνιας
Κάμερα: Τάσος Σκαρής, Νίκος Βλαχάκης, Δημήτρης Ζιβόπουλος
Ηχοληψία: Βασίλης Ζαμπίκος, Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος
Μοντάζ: Μαρία Κουνάβη