Breaking News

Τσίπρας: «Βήμα ιστορικής σημασίας η αύξηση του κατώτατου μισθού» (videos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας ανήγγειλε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ. Μεταξύ άλλων, δήλωσε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού:

«Πρώτα απ΄ όλα, με τις εντατικές προσπάθειες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και με σειρά στοχευμένων νομοθετημάτων, καταφέραμε να αλλάξουμε την εικόνα και να μειώσουμε δραστικά τη μαύρη εργασία στη χώρα μας, που βρισκόταν το 2014 στο 20% και σήμερα, με στοιχεία που αφορούν το 2018, την περασμένη χρονιά, από το 20% έχει μειωθεί στο 9%. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική μείωση.

Έχουμε ακόμα δουλειά να κάνουμε, αλλά μας κατατάσσει στο μέσο όρο των χωρών της ΕΕ. Και είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι αυτό το καταφέραμε μέσα σε δύσκολες συνθήκες και είναι αποτέλεσμα μιας στοχοπροσηλωμένης, εντατικής, σκληρής δουλειάς του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Το δεύτερο που θέλω να επισημάνω είναι ότι έχουμε επαναφέρει το καθεστώς προστασίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που ήταν ένας από τους βασικούς μας στόχους, δημιουργώντας ένα θεσμικό πλαίσιο που, όχι μόνο έχει οδηγήσει σε αυξήσεις μισθών μέχρι σήμερα για 100.000 εργαζόμενους, αλλά και λειτουργεί ως κίνητρο για την οργάνωση των εργαζομένων και την ενίσχυση των διαπραγματευτικών τους δυνατοτήτων.

Και η τρίτη εξίσου σημαντική, αν όχι σημαντικότερη επιτυχία είναι αυτή που αφορά τη μείωση της ανεργίας, από το 27% περίπου το 2014, έχουμε σήμερα, τη χρονιά που μας πέρασε, το 18,3%, που αντιστοιχεί αυτή η μείωση από το 27% στο 18% σε δημιουργία 350 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας από τη στιγμή που αναλάβαμε, πράγμα το οποίο, κατά την άποψή μου, είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Σήμερα, όμως, πιστεύω ότι ως επιστέγασμα όλων αυτών των σημαντικών επιτυχιών στο χώρο της εργασίας και της πολύ σημαντικής δουλειάς, αλλά κυρίως, και ως επιστέγασμα της ανάκαμψης της οικονομίας και της επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, είμαστε πιστεύω σε θέση να προχωρήσουμε και σε ένα ακόμη πολύ μεγάλο βήμα.

Να προχωρήσουμε σε μια εμβληματική για τον κόσμο της εργασίας πρωτοβουλία, που θα έχει πολλαπλές ευεργετικές συνέπειες, σε ό,τι αφορά τον περιορισμό των ανισοτήτων, σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων, που θα μεταφραστεί άμεσα σε τόνωση της ζήτησης, άρα τόνωση της πραγματικής οικονομίας.

Προχωρούμε, λοιπόν, σήμερα, μετά την προβλεπόμενη διαδικασία, που κράτησε αρκετό χρονικό διάστημα, τον διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς, με τους εμπειρογνώμονες, προχωρούμε τόσο στην αύξηση του κατώτατου μισθού, όσο όμως, και στην κατάργηση του λεγόμενου «υποκατώτατου μισθού» που αφορά μέχρι σήμερα τους νέους ανθρώπους κάτω από 25 ετών, τους νέους εργαζόμενους.

Κατά την προσωπική μου άποψη, ενός απαράδεκτου θεσμού, που δημιούργησε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, χωρίς να προσφέρει απολύτως τίποτα στη μάχη για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Σας καλώ, λοιπόν, να εγκρίνεται την πρότασή μου να διαμορφωθεί πλέον ο κατώτατος μισθός στο ύψος των 650 ευρώ, μηνιαίως. Από την αντίδρασή σας, αντιλαμβάνομαι ότι η έκκλησή μου γίνεται αποδεκτή και εγκρίνεται.

Να θυμίσω ότι οι εργαζόμενοι κάτω των 25 ετών είχαν ως υποκατώτατο μισθό 510 ευρώ, ενώ οι εργαζόμενοι με τον κατώτατο μισθό, 586 ευρώ. Από τον επόμενο μήνα, το Φλεβάρη, εφόσον γίνει δεκτή από το Υπουργικό Συμβούλιο αυτή η πρόταση, όλοι τους θα έχουν ως κατώτατο μισθό τα 650 ευρώ.»

Δείτε το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 και στο 2ο βίντεο την ομιλία του.