Breaking News

Σαν σήμερα πέθανε ο ηθοποιός Ζώρας Τσάπελης (photo)

Διαφήμιση
Ο ηθοποιός Ζώρας Τσάπελης, που ήταν κλασικός ρολίστας του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, πέθανε στην Αθήνα σαν σήμερα, στις 11 Ιανουαρίου 2002. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του αντιμετώπισε πολλά προβλήματα υγείας.

Το πλήρες όνομά του ήταν Ζώρας-Ζωγράφος Τσάπελης. Γεννήθηκε στη Σαλαμίνα το 1921. Σπούδασε ηθοποιία στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και πρωτοεμφανίστηκε στη θεατρική σκηνή το 1945 στο θεατρικό έργο του Νικολάι Γκόγκολ «Ο Επιθεωρητής».

Αφού συνεργάστηκε με διάφορους μουσικούς και θεατρικούς θιάσους, δημιούργησε το 1958 με τον Τίτο Βανδή και την Ελένη Χατζηαργύρη δικό του θίασο.

Το 1966 προσλήφθηκε στο Εθνικό Θέατρο, όπου παρέμεινε έως το 1982. Έπαιξε σε 34 κινηματογραφικές ταινίες, κυρίως σε ρόλους δευτεραγωνιστή.

Φιλμογραφία
  1. Αδούλωτοι σκλάβοι (1946)
  2. Η κάλπικη λίρα (1955) ...Δημήτρης, βιομήχανος
  3. Αμαρυλλίς (Το κορίτσι της αγάπης) (1959) .... φύλακας
  4. Ο Αλή Πασάς και η Κυρά Φροσύνη (Η λίμνη των στεναγμων) (1959)
  5. Αμόκ (1963) ... ο πατέρας του Πίτερ
  6. Ζήλεια (1963) .... Ανδρέας
  7. Κοινωνία Ώρα Μηδέν (1966) .... Σέργιος Μουρούζης
  8. Με τη λάμψη στα μάτια (1966) ... Γερμανός αξιωματικός
  9. Εκείνος κι Εκείνη (1967)
  10. Κοντσέρτο για πολυβόλα (1967) ... στρατηγός
  11. Ο Λαμπίρης εναντίον των Παρανόμων (1967) .... Τζα
  12. Το παρελθόν μιας γυναίκας (1968) ... Ιωσήφ Ραϊσης
  13. Η λεωφόρος της προδοσίας (1969) .... Ευγένιος Γιοβάνογλου
  14. Όταν η πόλις πεθαίνει (1969) ... Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας
  15. Πανικός (1969) .... Αστυνομικός Διευθυντής Αθηνών
  16. Το κopiτσι του 17 (1969)
  17. Το Λεβεντόπαιδο (1969) .... Κλέαρχος Αθανασίου
  18. Δραπέτες του Μπούλκες (1969)
  19. Ορατότης Μηδέν (1970) ... μέλος ανακριτικής επιτροπής του Υπουργείου Ναυτιλίας
  20. Εν ονόματι του νόμου (1970 .... ψυχίατρος, μάρτυρας σε δικαστίριο
  21. Ακόμα μια φορά... πριν ξεψυχήσω / Γυναiκες πολυτελεiας / Ο εκβιασμός (1970) .... Νίκος Ζερβούλης
  22. Ο μεγάλος ένοχος (1970)
  23. Εσχάτη προδοσία (1971) ... Ορέστης Γλαύκος
  24. Αυτοί που ξέχασαν τον όρκο τους (1971) .... Βλαδίμηρος Λιάσκος
  25. Ο δρόμος των ηρώων (1971)
  26. Epωτας και Προδοσία (1972)
  27. Επιχείρησις Κράιπε, ο τάφος του Γ` Ράιχ / Το Φρούριο των Αθανάτων (1972)
  28. Οι Εκβιασταi (1972) .... διευθυντής φυλακής
  29. Οι Απάνθρωποι (1972) .... Χανς
  30. Θέμα συνειδήσεως (1973) ... Εμμανουήλ Ζατζηγιώργος
  31. Οι γενναίοι πεθαίνουν δύο φορές (1973)
  32. Η δίκη των δικαστών (1974) .... υπουργός
  33. Σατανάδες στα σχολεία (1982) .... ‘Βαρώνος‘
  34. Aγόρια στην πopvεiα (1985) .... Πέτρος Ζέγκελης

Με πληροφορίες από: wikipedia - Φωτογραφία: sansimera.gr