Breaking News

Η ζωή εν τάφω: Επεισόδιο 7

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Επεισόδιο 7: Δεν ήταν εύκολη η προσαρμογή των στρατιωτών στη ζωή των χαρακωμάτων. Η στενότητα των χώρων, οι δύστροποι αξιωματικοί, οι ξαφνικοί βομβαρδισμοί αλλά και το συνεχές σκάψιμο τη νύχτα και η τοποθέτηση αγκαθωτών συρμάτων, δουλειά επίπονη και πολλές φορές επικίνδυνη, τους απογοήτευσαν, κάποιοι μετάνιωσαν που κατατάχτηκαν, και άλλοι πάλι δεν πειθαρχούσαν και δεν τηρούσαν τους κανόνες ασφαλείας.

Μια ομάδα νεότερων εθελοντών ήρθαν σε αντίθεση με την αυταρχική συμπεριφορά των Γάλλων, που στην ουσία είχαν την πραγματική διοίκηση των χαρακωμάτων του Μοναστηρίου και σταμάτησαν να σκάβουν και να δουλεύουν. Δεν άκουσαν ούτε τις παραινέσεις του Λεωνίδα Γεράκη, του Έλληνα λοχαγού που τους εξηγούσε ωμά πως όσοι δεν σκάβουν για να βαθύνουν το χαράκωμα στην πραγματικότητα σκάβουν τον τάφο τους γιατί είναι εκτεθειμένοι στα πυρά του εχθρού.

Έπειτα από έναν έντονο καβγά των νεαρών εθελοντών με τους Γάλλους που κατέληξε σε μια ομαδική συμπλοκή τράβηξε το ενδιαφέρον των εχθρών και χτύπησαν το χαράκωμα. Αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν όλοι οι Έλληνες και οι Γάλλοι που πήραν μέρος στην συμπλοκή. Μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό ήρθε αμέσως στο χαράκωμα ο Έλληνας Μέραρχος για να εμψυχώσει τους στρατιώτες. Μάλιστα επειδή ήταν οι πρώτοι νεκροί αποφάσισε να στείλει τις σωρούς τους στη Μυτιλήνη να ταφούν με επισημότητα. Θα τους συνόδευε και η μπάντα της Μεραρχίας.

Όταν άρχισε να διαδίδεται το γεγονός, η Μυρσίνη στην αρχή ανησύχησε και έτρεξε στον κεντρικό δρόμο που θα περνούσε η πομπή, αλλά όταν έμαθε από πού καταγόταν οι νεκροί συνέχισε τη δουλειά της στο παρθεναγωγείο. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο Μιχαήλος. Τραγική ειρωνεία, την ίδια στιγμή έφτανε στην Κοντυλένια, την αγαπημένη του, το τελευταίο γράμμα του που της εξηγούσε πως δεν κινδύνευε πια μια και τον πήρε υπηρέτη του ο Λοχαγός ταμίας και γλίτωσε την πρώτη γραμμή.

Σύντομα οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης, οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς και η προπαγάνδα των φιλοβασιλικών οργανώσεων δεν άργησαν να οδηγήσουν πολλούς στρατιώτες στη λιποταξία. Κάποιοι απ’ αυτούς ήταν και απ’ το λόχο του Αντώνη Κωστούλα προς μεγάλη απογοήτευση του λοχαγού...

Δείτε το επεισόδιο στο βίντεο.



Για την αρχική σελίδα "Η ζωή εν τάφω" πατήστε ΕΔΩ