Breaking News

Η μέρα που «έφυγε» ο Γιώργος Βελέντζας (videos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Υπήρξε από τους κορυφαίους δευτεραγωνιστές του κινηματογράφου, παίζοντας σε περισσότερες από 209 ταινίες, ενώ συμμετείχε σε πολλά θεατρικά έργα.

Ο Γιώργος Βελέντζας, ο οποίος γεννήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1927, πέθανε στην Αθήνα σαν σήμερα, στις 20 Ιουλίου 2015, ταλαιπωρημένος από προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε τους τελευταίους μήνες.

Ο αγαπημένος ηθοποιός των ασπρόμαυρων ταινιών σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Το 1948 με την ταινία «Οχυρό 27» έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο και στο θέατρο με το έργο «Η απαγωγή του Σμαράγδως» (θίασος Β. Αργυρόπουλου). 

Συνεργάστηκε με τους θιάσους των Βέμπο, Αυλωνίτη - Βασιλειάδου - Ρίζου, Βουτσά, Χατζηχρήστου, Βέγγου κ.ά. Ερμήνευσε σημαντικούς ρόλους στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Εθνικό Θέατρο, όπου έκλεισε την καριέρα του το 2011.

Είχε παίξει πολλές φορές ρόλους στρατιωτικού, κυρίως όμως αστυνομικού, ενώ χαρακτηριστικός ήταν ο ρόλος του στην ταινία «Από πού πάνε για τη χαβούζα;», όπου έκανε τον αδερφό της αξέχαστης Άννας Μαντζουράνη,

Ασχολήθηκε με το ντουμπλάρισμα φωνής σε πολλές ελληνικές ταινίες του 1950-70 και σε μεταγλωττίσεις για την τηλεόραση (Μικρό σπίτι στο λιβάδι). Επίσης, έκανε και ένα σημαντικό πέρασμα και από το ραδιόφωνο. Το 1993, για τη συμμετοχή του στην ταινία «Ζωή χαρισάμενη», κέρδισε το βραβείο ερμηνείας β' ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1993. 

Συμμετείχε και στο πετυχημένο σήριαλ του ΑΝΤ1 «Κωνσταντίνου και Ελένης», ως ο πατέρας της Ματίνας.

Δείτε το αφιέρωμα από την εκπομπή «Σαν Παλιό  Σινεμά», που προβλήθηκε το 2001 στην ΕΡΤ2.



Απόσπασμα από την ταινία «Της κακομοίρας» (1963).