Breaking News

Ο θρυλικός tattoo artist και η αμφιλεγόμενη ιστορία του ιαπωνικού τατουάζ (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ο 73χρονος Horiyoshi III (το κανονικό του όνομα είναι Yoshihito Nakano) είναι ένας από τους πιο διάσημους tattoo artists στον κόσμο. 

Η αμφιλεγόμενη ιστορία του ιαπωνικού τατουάζ (ή irezumi) έχει τις ρίζες του γύρω στα 10.000 π.Χ., στην περίοδο Jomon.

Η ιαπωνική κυβέρνηση, θέλοντας να προστατεύσει την εικόνα της και να κάνει μια καλή εντύπωση στη Δύση, έθεσε τα τατουάζ irezumi εκτός νόμου το 1872, καθώς τα συνέδεσε με την εγκληματικότητα. Παρ' όλα αυτά γοητευμένοι ξένοι πήγαιναν στην Ιαπωνία αναζητώντας τις δεξιότητες των καλλιτεχνών τατουάζ και τα παραδοσιακά τατουάζ συνεχίστηκαν παράνομα. 

Τα τατουάζ νομιμοποιήθηκαν το 1948, αλλά συνεχίζουν να έχουν στενή σχέση με το έγκλημα. Για πολλά χρόνια, το παραδοσιακό ιαπωνικό τατουάζ συνδέθηκε με τη Yakuza, την περιβόητη μαφία της Ιαπωνίας. Μάλιστα, πολλές επιχειρήσεις στην Ιαπωνία (όπως τα δημόσια λουτρά, τα γυμναστήρια και οι ιαματικές πηγές) εξακολουθούν να απαγορεύουν την είσοδο σε πελάτες με τατουάζ.

Υπάρχει ακόμη και σήμερα αντίκτυπος στην πολιτική της Ιαπωνίας λόγω των τατουάζ. Χαρακτηριστικά το 2012 ο δήμαρχος της Οσάκα (Toru Hashimoto) είχε ξεκινήσει μια εκστρατεία για να απαλλαγούν οι εταιρείες από υπαλλήλους με τατουάζ. 

Μέχρι πριν από 30 χρόνια, ο Yoshihito έκανε τα τατουάζ στους πελάτες του εξ ολοκλήρου με το χέρι, χρησιμοποιώντας την τεχνική tebori, κατά την οποία ένα ξύλινο ή μεταλλικό ραβδί με βελόνες εισάγει μελάνι στο δέρμα. Σήμερα, κάνει χρήση της ηλεκτρικής βελόνας. 

Το πελατολόγιό του είναι πλέον κυρίως "δυτικοί", πολλοί από τους οποίους τον προσεγγίζουν μέσω Instagram, όπου μετράει πάνω από 270.000 followers.

Δείτε το βίντεο του Insider.