Breaking News

Ο Έλληνας διασώστης που «τα έβαλε» με τον Salvini (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Πριν λίγες ημέρες η Ιταλία δέχτηκε να πατήσουν στη στεριά οι πρόσφυγες του ιστιοφόρου Alex, το οποίο ελλιμενίσθηκε στη Λαμπεντούζα βάζοντας έτσι ένα προσωρινό τέλος στο μαρτύριό τους. Ταυτόχρονα, η ιταλική αστυνομία ανακοίνωσε την κατάσχεση του ιστιοφόρου πλοίου.

Τις παραπάνω πληροφορίες είχε δώσει, μέσω Facebook, ο Ιάσονας Αποστολόπουλος, ο Έλληνας διασώστης του Alex, ο οποίος φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «One Report». Μεταξύ άλλων, είπε:

«Ξεκίνησα να ασχολούμαι με διασώσεις προσφύγων το 2015 στη Λέσβο. Εκεί στήσαμε μια δομή αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες. Στην αρχή είχαμε μόνο ένα camp και δίναμε ρούχα, φαγητό και ιατρική περίθαλψη. Ωστόσο, στη συνέχεια είδαμε ότι υπάρχει τεράστια ανάγκη για ένα διασωστικό σκάφος, οπότε φτιάξαμε μια ομάδα διάσωσης.

Το 2015 η κατάσταση ήταν δραματική. Είχαμε 1.500 ανθρώπους κάθε μέρα στην παραλία. Κοιτούσες τη θάλασσα και έβλεπες 100 βάρκες να έρχονται...

Κάτσαμε για 8 μήνες, έως ότου οι ροές σχεδόν μηδενίστηκαν. Τότε ξεκίνησα να δουλεύω σε ένα διασωστικό καράβι στη Μεσόγειο για σχεδόν ένα χρόνο μέχρι που σταμάτησε και αυτό λόγω καταστολής από την Ιταλία.

Τώρα συμμετέχω ως εθελοντής σε ένα νέο εγχείρημα Ιταλών πολιτών που είναι αρκετά συγκινητικό. Κάνοντας ένα τεράστιο crowd funding και με ένα δάνειο από τράπεζα ήθους, κατάφεραν να αγοράσουν ένα ιστιοπλοϊκό».

«Σου κόβουν τη διάσωση στη μέση. Δεν έχεις που να αποβιβάσεις του ναυαγούς σου. Είναι να είσαι ασθενοφόρο και να σου στερούν την πρόσβαση στο νοσοκομείο» είπε για την τραγική κατάσταση στα ιταλικά λιμάνια, όπου ο Matteo Salvini δεν επιτρέπει να προσεγγίσουν ακόμα και σε σκάφη που ιταλικού λιμενικού που μεταφέρουν πρόσφυγες. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να σταματήσει αυτό που κάνει. «Για εμάς η διάσωση ανθρώπων είναι κάτι το μη διαπραγματεύσιμο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Δείτε τη συνέντευξή του στην εκπομπή του One Channel.