Breaking News

Η γυμναστική επηρεάζει τη στοματική υγιεινή: Γιατί πρέπει μετά να βουρτσίζουμε τα δόντια μας

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η γυμναστική επηρεάζει τη στοματική υγιεινή.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο «The Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports», οι γιατροί εξέτασαν 35 τριαθλητές και 35 άτομα που δεν γυμνάζονταν και αποδείχτηκε ότι οι μη αθλητές είχαν σαφώς καλύτερη στοματική υγεία.

Όπως αποδείχθηκε, όσο περισσότερο ένας αθλητής περνάει το χρόνο του αθλούμενος, τόσο η υγεία των δοντιών του φθίνει. Ένα γενικό συμπέρασμα είναι ότι αυτό οφείλεται στις επιπλέον αναπνοές που παίρνουν οι αθλητές.

Η ένταση κατά τη διάρκεια της άσκησης αυξάνει τα επίπεδα του ρΗ στο στόμα των αθλητών ενώ παράλληλα μειώνει τη ροή του σάλιου τους. Δηλαδή κατά τη διάρκεια της άσκησης το στόμα γίνεται ξηρότερο και έχει υψηλότερη αλκαλικότητα, που πιστεύεται ότι είναι οι ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη της πλάκας. Αξιοσημείωτο ότι κατά τη μελέτη, παρά το γεγονός ότι οι αθλητές προσπάθησαν να διατηρήσουν το στόμα τους ενυδατωμένο με νερό, το στόμα διατηρούσε την ξηρότητά του.

Οπότε, πρέπει να σταματήσουμε να αθλούμαστε; Φυσικά και όχι. "Το μόνο που μπορούμε να πούμε, είναι ότι η παρατεταμένη προπόνηση μπορεί να είναι ένας παράγοντας κινδύνου για τη στοματική υγεία" επισημαίνει η Δρ. Cornelia Frese και προσθέτει το αυτονόητο: σωστή στοματική υγιεινή, και να φροντίζουμε με σχολαστικότητα τα δόντια μας.
Πηγή: newsbeast.gr