Breaking News

Η γιορτή της Μητέρας και οι ρίζες της (video - ωδή στις μαμάδες)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Η γιορτή της Μητέρας είναι μια μέρα τιμής στους αφανείς ήρωες της καθημερινότητας, στις μαμάδες όλου του κόσμου...

Είναι κινητή γιορτή και στην Ελλάδα γιορτάστηκε για 1η φορά στις 2 Φεβρουαρίου του 1929, ημέρα της γιορτής της Υπαπαντής. Τη δεκαετία του 60 άρχισε να γιορτάζεται κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου κάτι που ισχύει και σε πολλές άλλες χώρες.

Καθιερώθηκε τον 20ο αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών Mothers Friendships Day που οργάνωσε η Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis για πρώτη φορά το 1865. Το κίνημα οργάνωνε συναντήσεις και οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες.

Ωστόσο τη γιορτή της μητέρας τη συναντάμε για πρώτη φορά στην αρχαία Ελλάδα. Η μητέρα Γη (Γαία) σύζυγος του Ουρανού λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου. Η Ρέα λατρεύεται και τιμάται κάθε άνοιξη σαν η "Μητέρα των Θεών" και σαν η πρώτη μητέρα καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα.

Παρά το γεγονός ότι με το πέρασμα των χρόνων η γιορτή απέκτησε εμπορική μορφή και ο παγκόσμιος τζίρος των πωλήσεων είναι τεράστιος τη συγκεκριμένη μέρα, ένα δωράκι ή μερικά λουλούδια σίγουρα θα χαροποιήσουν κάθε μητέρα ως αναγνώριση των κόπων της όλη τη χρονιά. Δείτε το video...