Breaking News

Δραματικές εξελίξεις: Κλείνουν οι τράπεζες, επιβάλλεται capital control (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Μια ιστορική απόφαση πήρε το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας το οποίο προτείνει να παραμείνουν κλειστές οι ελληνικές τράπεζες.

Την απόφαση της κυβέρνησης επιβεβαίωσε και ο Αλ. Τσίπρας στο διάγγελμά του.

Πρόκειται για έκτακτα μέτρα προκειμένου να μην υπάρξει κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και να προστατευτούν οι εργαζόμενοι στις τράπεζες οι οποίοι θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με ένα κύμα χιλιάδων πολιτών που θα έτρεχαν στα γκισέ για να σηκώσουν ό,τι χρήματα έχουν μείνει στους λογαριασμούς τους.

Η τραπεζική αργία (bank holiday) θα κρατήσει μέχρι την Δευτέρα 6 Ιουλίου, την επομένη δηλαδή της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες οδηγίες οι οποίες θα ανακοινωθούν μετά το υπουργικό συμβούλιο για το πόσο θα είναι το όριο αναλήψεων, ανά καταθέτη και λογαριασμό και πώς θα γίνονται οι υπόλοιπες συναλλαγές. Αν θα μπορούν και πόσα χρήματα να μεταφερθούν από λογαριασμό σε λογαριασμό. Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να ανοίξει και το χρηματιστήριο.

Η επιβολή περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων σημαίνει ότι:
1. Θα μπει πλαφόν στις αναλήψεις. Το ύψος δεν μπορεί να το γνωρίζει κανείς, όμως με το παράδειγμα της Κύπρου να είναι πρόσφατο, εκτιμάται ότι μπορεί να είναι στα 100 ή 200 ευρώ την ημέρα ανά πρόσωπο και ανά τράπεζα. Ωστόσο φήμες κάνουν λόγο για 50-60 ευρώ ανά τράπεζα.
2. Οι επιταγές δεν θα είναι δυνατόν να εξαργυρωθούν και θα μένουν στα χαρτιά
3. Δεν θα είναι δυνατή η μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό

Δείτε στο video το διάγγελμα του πρωθυπουργού.