Breaking News

Ανακάλυψαν νέο Στόουνχεντζ και είναι μεγαλύτερο (video+photos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Το Stonehenge είχε καταφέρει να ξετρελάνει τους αρχαιολόγους και τους επισκέπτες. Κανείς δεν φαντάστηκε όμως ότι υπήρχε ένα ακόμη μεγαλύτερο, και ήταν θαμμένο σε απόσταση μόλις ενός μιλίου.

Η ανακάλυψη παρουσιάστηκε στο Βρετανικό Φεστιβάλ Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Bradford.

Περισσότεροι από 90 ογκόλιθοι, με κάποιους από αυτούς να έχουν ύψος πάνω από 4.5 μέτρα, ανακαλύφθηκαν στην τοποθεσία Durrington Walls, κοντά στο Stonehenge μετά από έρευνες που έγιναν με εξελιγμένο εξοπλισμό ραντάρ. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι χρονολογούνται περίπου 4.500 χρόνια πριν.


"Είναι ένα από τα μεγαλύτερα πέτρινα μνημεία στην Ευρώπη και βρισκόταν κάτω από τη μύτη μας. Δε νομίζω ότι υπάρχει κάτι παρόμοιο πουθενά στον κόσμο. Είναι εντελώς νέο και εξαιρετικής κλίμακας. Θεωρούμε ότι είναι μια τελετουργική αρένα σχεδόν θεατρική και σχεδιάστηκε με σκοπό να εντυπωσιάσει" δήλωσε ο καθηγητής Vince Gaffney.

Ο Gaffney πιστεύει ότι οι πέτρες μπορεί να έχουν "φυτευτεί" εκεί από την ίδια κοινότητα ανθρώπων που έχτισαν το Stonehenge (φωτογραφία αριστερά). Ωστόσο υπάρχει ακόμη επιφυλακτικότητα για το αν τα 2 μνημεία έχουν άμεση σχέση.

Υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ του Stonehenge και του νέου μνημείου που βρέθηκε στο Durrington Walls. Το Stonehenge είναι κυκλικό, ενώ το νέο εύρημα κατασκευάστηκε σχεδόν σε ευθεία γραμμή και εκτείνεται σε πολύ μεγαλύτερη έκταση, περίπου 1/3 του μιλίου.

Κάποιοι αρχαιολόγοι από την ομάδα έρευνας πιστεύουν πως κάποιοι από τους ογκόλιθους μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν για να χτιστεί το Stonehenge και οι υπόλοιποι παρέμειναν εκεί.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που δεν έχει λυθεί ακόμη το μυστήριο με το πως χτίστηκε το Stonehenge και ευθυγραμμίστηκε με την κίνηση του ήλιου.