Breaking News

Ανάσα για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ - Εξετάζεται μείωση εισφορών

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ανάσα για τους 750.00 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ θα αποτελέσει η μείωση των εισφορών τους που εξετάζεται από το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου το υπουργείο Εργασίας εξετάζει να καθιερώσει για τους ελεύθερους επαγγελματίες που ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ, ένα κατώτατο υποχρεωτικό ποσό ασφαλιστικής κάλυψης.

Η ιδέα του υπολογισμού εισφορών με βάση τον τζίρο φαίνεται ότι εγκαταλείπεται οριστικά.

Πλέον με το νέο σύστημα οι εισφορές θα υπολογίζονται με βάση το πραγματικό τους εισόδημα αλλά και με ένα ελάχιστο ποσό εισφοράς ίδιο για όλους. Από εκεί και πάνω ο καθένας θα πληρώνει με βάση τι δηλώνει.

Σχεδόν οι 7 στους 10 δηλώνουν εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ.  Αυτό σημαίνει ότι αν μπει ως ενιαίο ποσοστό το 20%, οι εισφορές για τους περισσότερους θα πέσουν αυτόματα στα 2.000 ευρώ το χρόνο.

Για να αποφευχθεί μια τόσο μεγάλη μείωση στις εισφορές και για να μην καταρρεύσουν τα έσοδα του ΟΑΕΕ, εξετάζεται να καθιερωθεί ένα ελάχιστο ποσό ασφαλιστικής κάλυψης που θα είναι ίδιο για όλους, στα 150 έως 200 ευρώ το μήνα. 

Αυτή η ελάχιστη εισφορά θα παρέχει στους ασφαλισμένους πλήρη κάλυψη (συνταξιοδοτική και περίθαλψη) και από εκεί και πάνω θα επιλέγουν τι θέλουν να πληρώσουν ανάλογα με το εισόδημά τους.

Περισσότερες λεπτομέρειες στην έκδοση του Ελεύθερου Τύπου που κυκλοφορεί.