Breaking News

Νέος φόρος για όσους δεν συγκεντρώνουν τον απαιτούμενο αριθμό αποδείξεων

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Όσοι φορολογούμενοι δεν συγκεντρώνουν τον απαιτούµενο αριθµό αποδείξεων - ο οποίος θα καθορίζεται ανάλογα με το εισόδημα - τη φετινή φορολογική χρονιά θα βρεθούν αντιμέτωποι µε νέο φόρο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Realnews της Κυριακής:

• Έως 10.000 ευρώ χρειάζονται αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 10%, δηλαδή αποδείξεις 1.000 ευρώ. 

• Για εισοδήµατα από 10.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ χρειάζονται αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 15%, δηλαδή αποδείξεις από 1.500 έως 3.000 ευρώ. 

• Για εισοδήµατα από 20.001 ευρώ έως 40.000 ευρώ το ποσοστό φτάνει το 20%, δηλαδή αποδείξεις από 4.000 έως 8.000 ευρώ.

• Για ετήσια εισοδήµατα από 40.001 ευρώ και πάνω απαιτείται το 30%, δηλαδή τουλάχιστον 12.000 ευρώ αποδείξεις.

Όσοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσοστό αποδείξεων, θα πληρώνουν φόρο επί ενός εικονικού ουσιαστικά εισοδήµατος. ∆ηλαδή, αν τους λείπουν αποδείξεις 5.000 ευρώ, θα φορολογούνται για εισόδηµα 5.000 ευρώ, µε τον χαµηλότερο συντελεστή 22%. Θα πληρώσουν, δηλαδή, φόρο 1.100 ευρώ για ένα εισόδηµα που ποτέ δεν είχαν. Αν το ποσό που υπολείπεται είναι µεγαλύτερο από 20.000 ευρώ, ο συντελεστής φόρου ανεβαίνει στο 29% και µπορεί να φθάσει στο 37% ή και στο 45%, αν οι αποδείξεις που λείπουν ξεπερνούν τα 30.000 ή τα 40.000 ευρώ, γεγονός που αφορά βέβαια ελάχιστους, µε πολύ υψηλά εισοδήµατα.

Όλα αυτά προβλέπονται στο νέο φορολογικό νοµοσχέδιο, που αναµένεται να κατατεθεί στη Βουλή µέχρι το τέλος της ερχόµενης εβδοµάδας. 

Ειδικά για φέτος, η χρονιά θα χωριστεί στα δύο. Έως τις 30 Σεπτεµβρίου θα γίνονται δεκτές αποδείξεις και από συναλλαγές χωρίς πλαστικό χρήµα ή web banking. Αλλά από 1ης Οκτωβρίου θα µετρούν στο «χτίσιµο» του αφορολόγητου και του απαιτούµενου ποσού µόνο οι συναλλαγές µε πιστωτικές κάρτες ή µέσω τραπεζών.

Από το 2017 και µετά, το απαιτούµενο ποσό αποδείξεων θα συγκεντρώνεται αποκλειστικά µε πλαστικό χρήµα. Όσο για το αφορολόγητο, το «χτίσιµό» του θα είναι σε συνάρτηση µε τη συλλογή των αποδείξεων ή το ύψος των δαπανών µέσω πλαστικού χρήµατος και θα µειώνεται ανάλογα µε τις αποδείξεις ή τις δαπάνες που λείπουν, σε σχέση µε το εισόδηµα του φορολογούµενου.

Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες της Realnews, οι δαπάνες που θα µετρούν για να υπολογίζονται οι αποδείξεις ή οι συναλλαγές µε πλαστικό χρήµα θα είναι ουσιαστικά όλες οι δαπάνες που γίνονται για αγορά προϊόντων και πληρωµή υπηρεσιών. Αρκεί να γίνονται από 1ης Οκτωβρίου µε πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες ή µέσω τραπέζης. 

Έτσι, θα µετρούν οι αγορές σε σούπερ µάρκετ, η πληρωµή ενοικίων, λογαριασµών ∆ΕΚΟ, τόκων από στεγαστικά δάνεια και οποιαδήποτε άλλη δαπάνη - µέχρι και η πληρωµή κοινοχρήστων. Ως δαπάνες για το «χτίσιµο» του αφορολόγητου δεν θα λογίζονται οι καταθέσεις σε τρίτα πρόσωπα ή τα εµβάσµατα.

Από τα µέτρα αυτά και την υποχρεωτική χρήση πιστωτικών καρτών ή συναλλαγές µέσω web banking αναµένεται να εξαιρεθούν ηλικιωµένοι άνω των 75 ετών, αλλά και όσοι ζουν σε αποµακρυσµένες περιοχές και σε χωριά κάτω των 3.000 κατοίκων όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης ίντερνετ.

Πηγή: Realnews (Δημήτρης Χριστούλιας)