Breaking News

Η μέρα που πέθανε ο Χρόνης Εξαρχάκος (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ο αγαπημένος ηθοποιός Χρόνης Εξαρχάκος, που διακρίθηκε κυρίως σε κωμικούς ρόλους, έφυγε νωρίς από τη ζωή, σε ηλικία 52 ετών, σαν σήμερα, στις 27 Σεπτεμβρίου 1984. Κατάφερε να μας χαρίσει αξέχαστες ερμηνείες σε αξιόλογες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου δίπλα από τα μεγάλα ονόματα της εποχής...

Ο Χρόνης Εξαρχάκος είχε μπριόζικο στυλ, έδινε τέμπο στο ρόλο του και είχε την ικανότητα να μιλάει γρήγορα, αλλά πολύ καθαρά. Οι γκριμάτσες του και μόνο, αρκούσαν για να προκαλούν το γέλιο στους θεατές. Έφυγε νωρίς από τη ζωή και δεν πρόλαβε να ξεδιπλώσει ολοκληρωτικά την πλούσια κωμική του φλέβα.

Ο Πολυχρόνης Έξαρχος, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 1932 στην Ερμούπολη της Σύρου και μεγάλωσε στην Πλάκα. Σπούδασε τη δραματική τέχνη στη σχολή του Πέλου Κατσέλη και πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή το 1963, στο έργο «Βίλα των oργίωv» με το θίασο Αναλυτή - Ρηγόπουλου. Από τότε συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού θεάτρου.

Έπαιξε με τον Μάνο Κατράκη, όταν το «Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο» ήταν στις δόξες του, στο έργο του Σέξπιρ «Ιούλιος Καίσαρ» (1964), με την Κατερίνα στα έργα «Χαρτοπαίχτρα», «Αντροτραγανίστρα» και «Ελάτε να γελάσουμε», με τον Κώστα Βουτσά, τη Μάρω Κοντού και τον Γιώργο Κωνσταντίνου στα έργα «Μην πατάτε τη χλόη» και «Ο Καραγκιόζης στη Βουλή».

Το υποκριτικό του ταλέντο και τα προσόντα του αναδείχτηκαν όταν έπαιξε στο «Γλάρο» του Τσέχωφ με τον Γιάννη Φέρτη και την Ξένια Καλογεροπούλου (1966), ενώ είχε ήδη γίνει ευρύτερα γνωστός με τη συμμετοχή του στο θεατρικό του Αλέκου Σακελλάριου «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια», που παρουσιάστηκε από το θίασο Βουγιουκλάκη - Παπαμιχαήλ, προτού γυριστεί σε ταινία και γνωρίσει μεγαλύτερη επιτυχία. Μαζί τους έπαιξε και στο έργο του Πολ Όσμπορν «Ο κόσμος της Σούζι Βογκ».

Ο Χρόνης Εξαρχάκος συμμετείχε και σε πολλές απ’ τις ταινίες που σφράγισαν τη χρυσή εποχή της Φίνος Φιλμ: «Ένας ιππότης για τη Βασούλα», «Γοργόνες και μάγκες», «Μια κυρία στα μπουζούκια» και «Κάτι κουρασμένα παλικάρια». Το 1965 συμμετείχε στην ανολοκλήρωτη ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Forminx Story».

Στην τηλεόραση, πρωταγωνίστησε στη σειρά του Αλέξη Τριανταφύλλου «Ένας απίθανος ντετέκτιβ», που προβλήθηκε το 1973 από την ΥΕΝΕΔ. Ενσάρκωνε τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Τίτο Χαρίτο, που έμπλεκε σε απίθανες καταστάσεις, στην προσπάθειά του να εξιχνιάσει διάφορες υποθέσεις.

Ο Χρόνης Εξαρχάκος πέθανε στις 27 Σεπτεμβρίου 1984 στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» της Αθήνας, νικημένος από την επάρατη νόσο. Έπασχε από καρκίνο των οστών. Η κηδεία του έγινε την επομένη στο Α’ Νεκροταφείο της Αθήνας.

Ο ηθοποιός δεν παντρεύτηκε ποτέ. Ένα χρόνο μετά το θάνατό του, απεβίωσε και η μητέρα του.



Φιλμογραφία:

- Ο καταφερτζής (1964)... Γιώργος
- Έκλεψα τη γυναίκα μου (1964)... Χαρίλαος
- Διαζύγιο αλά ελληνικά (1964)
- Μόνο για σένα (1965) ... Γιώργος
- Ενώνει ο πόνος δυο καρδιές (1965)
- Η κόρη μου η σοσιαλίστρια (1966)... Ενωματάρχης, σταθμού Πικερμίου
- Σύντομο διάλειμμα (1966)
- Διπλοπενιές (1966) .... Κανέλλος (σερβιτόρος)
- Ο Λαμπίρης εναντίον παρανόμων (1967)... Σάββας
- Κάτι κουρασμένα παλικάρια (1967) .... Βούλης Ζόλας - ‘φον Κουνέλας‘
- Μια κυρία στα μπουζούκια (1968) .... Βανζέλ Παπαντόν
- Γοργόνες και μάγκες (1968) .... Κωστάκης (Γρίπης)
- Ένας ιππότης για τη Βασούλα (1968) ...Αριστείδης Ιωάννου Tουγκανάκης
- Η Παριζιάνα (1969) .... Λεωνίδας
- Η ωραία του κουρέα (1969)... Κίτσος
- Γuμνoi στο δρόμο (1969) .... ένας τρελός
- Ο γόης (1969) .... Αρίστος Καραζέρης
- Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο (1970)... Γιαννάκης Αθανασίου
- Μια Ελληνίδα στο χαρέμι (1971) .... Χρόνης
- Mαριχoυάvα στοπ (1971) .... Ιπποκράτης
- Ο κατεργάρης (1971) .... Χρόνης Βαρνής
- Το κοροϊδάκι της πριγκιπέσσας (1972) .... Χρόνης Μόρρος
- Γκαρσονιέρα για 10 (1981) .... Χρόνης Μπαμπατσίκος
- Είσαι στην ΕΟΚ; Πάθε για την ΕΟΚ! (1981) .... Νώντας, κοινοτάρχης
- Εδώ και τώρα αγγούρια! Πόσα φάγατε σήμερα (1982)

Πληροφορίες από: SanSimera.gr - wikipedia