Breaking News

Στον πρόεδρο της Κολομβίας το Νόμπελ Ειρήνης 2016 (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Στον πρόεδρο της Κολομβίας απονεμήθηκε τελικά το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για το 2016, παρά τις ελπίδες που υπήρχαν ότι θα το κερδίσουν οι Έλληνες νησιώτες του Αιγαίου.

Όπως αναφέρει το επίσημο σάιτ, η επιτροπή έδωσε το Νόμπελ στον Juan Manuel Santos για τις αποφασιστικές προσπάθειες του να βάλει τέλος στον μακρύ εμφύλιο πόλεμο της χώρας του, που έχει διάρκεια πάνω από 50 χρόνια.

Συγκεκριμένα για την εξασφάλιση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τους αντάρτες της FARC τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια διαπραγματεύσεων.

Η συμφωνία όμως έπρεπε να επικυρωθεί από τον λαό της Κολομβίας με ένα δημοψήφισμα, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ. Τελικά οι Κολομβιανοί απέρριψαν οριακά την ειρηνευτική συμφωνία με το 50,2% να ψηφίζει κατά.

Μετά το δημοψήφισμα, ο Πρόεδρος Santos είπε ότι δεν θα σταματήσει τις προσπάθειες προκειμένου να πετύχει μία συμφωνία και να επαναφέρει την ειρήνη στην περιοχή.

Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία δεν επιτεύχθηκε τελικά, η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ δήλωσε ότι το βραβείο είναι "ένας φόρος τιμής προς τον κολομβιανό λαό - ο οποίος, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, δεν έχει εγκαταλείψει την ελπίδα για ειρήνη - και σε όλες τις πλευρές που έχουν συμβάλει στην ειρηνευτική διαδικασία".

Η Επιτροπή Νόμπελ είπε επίσης ότι "η απόρριψη της συμφωνίας δεν σημαίνει ότι η ειρηνευτική διαδικασία είναι νεκρή" ενώ επισήμανε πως το "όχι" στο δημοψήφισμα δεν σημαίνει ότι απορρίφθηκε η ειρήνη αλλά δηλώνει μία επιθυμία για ειδική συμφωνία ειρήνης.

Δείτε την ανακοίνωση του Νόμπελ Ειρήνης στο βίντεο του επίσημου καναλιού Nobel Prize.


Πληροφορίες από: nobelprize.org - Russia Today