Breaking News

Χιλιάδες άνθρωποι «πλημμύρισαν» τους δρόμους της Βαρκελώνης υπέρ των προσφύγων (video+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Κάποιοι κάνουν αγώνα για να διώξουν τους πρόσφυγες και άλλοι διαδηλώνουν για το αντίθετο, όπως οι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που πλημμύρισαν το Σάββατο τους δρόμους της Βαρκελώνης προτρέποντας την ισπανική κυβέρνηση να ανταποκριθεί αμέσως στη δέσμευσή της να φιλοξενήσει περίπου 16.000 αιτούντες για χορήγηση ασύλου από άλλες χώρες της Ε.Ε.

Νωρίτερα ο δήμαρχος της πόλης Ada Colau, της δεύτερης μεγαλύτερης της Ισπανίας, είχε ζητήσει από τους κατοίκους της Βαρκελώνης να βγουν στους δρόμους με το σύνθημα «Volem acollir» (Θέλουμε να τους υποδεχθούμε).

Σύμφωνα με το i24news.tv, η τοπική αστυνομία ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του ενώ υπάρχουν αναφορές σε διεθνή σάιτ που ανεβάζουν τον αριθμό στις 300.000. Πολλοί από αυτούς κρατούσαν πανό που έγραφαν «Φτάνει οι δικαιολογίες, να τους υποδεχθούμε τώρα».


Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε επειδή η  Ισπανία δεσμεύθηκε το 2015 προς την Ε.Ε. να λάβει 16.000 αιτούντες για χορήγηση ασύλου από άλλες χώρες της Ε.Ε. στο πλαίσιο μιας διαδικασίας επανεγκατάστασης προσφύγων από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και την Ερυθραία. Από τους 16.000 μέχρι στιγμής η Ισπανία υποδέχτηκε μόλις 1.100. 

Η διαδήλωση, που οργανώθηκε από μια ομάδα η οποία αυτοαποκαλείται «Castra Nostra Casa Vostra (Το σπίτι μας είναι το σπίτι σας)», κατέληξε στο λιμάνι, ως μια συμβολική κίνηση για τους περισσότερους από 5.000 μετανάστες και πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους το 2016 στη Μεσόγειο Θάλασσα.