Breaking News

Η μέρα που «έφυγε» η Σαπφώ Νοταρά (videos+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Σαν σήμερα, στις 11 Ιουνίου 1985, έφυγε από τη ζωή η αγαπημένη ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου, με τα σπουδαία υποκριτικά προσόντα, Σαπφώ Νοταρά. 
Πέθανε εντελώς μόνη και αβοήθητη, σε διαμέρισμα που διέμενε επί της πλατείας Κουμουνδούρου. Τη βρήκαν νεκρή δύο ημέρες αργότερα, στις 13 Ιουνίου...

Η Σαπφώ Νοταρά γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης (το 1907, σύμφωνα με τη wikipedia - το 1910, σύμφωνα με το sansimera). Το πραγματικό της όνομα ήταν Σαπφώ Χανδάνου. Σπούδασε στην Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου και στη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου. Το επώνυμο Νοταρά το πήρε από το δρόμο που βρισκόταν η δραματική σχολή στην οποία φοιτούσε. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο και συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της εποχής (Κοτοπούλη, Κατερίνα, Νέζερ, Λαμπέτη, Χορν). Εμφανίστηκε και σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες. Αξέχαστη θα μείνει η επιβλητική της φωνή.

Μεταξύ των ερμηνειών της περιλαμβάνεται ένα τραγούδι σε στίχους του Ζαν-Πωλ Σαρτρ και μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, με τίτλο "Στην Οδό του Μπλαμαντώ". Κύκνειο άσμα της αποτέλεσε η συνεργασία της με τον τελευταίο, στην "Ποpvoγραφία", το 1981.

Πασίγνωστη έγινε και μέσα από τις ατάκες της, όπως το «Εδώ μέσα γίνονται Σόδομα και Γόμορρα» και το «Μπουρλότο».



Άφησε εποχή με τις ερμηνείες της στις ταινίες «Αχ, αυτή η γυναίκα μου», «Η χαρτοπαίχτρα», στην «Ποpvoγραφία» και στο «Η κυρία Κυριακή» (η τελευταία ήταν ραδιοφωνική παραγωγή του Κώστα Π. Παναγιωτόπουλου).

Πέθανε εντελώς μόνη και αβοήθητη, σε διαμέρισμα που διέμενε επί της πλατείας Κουμουνδούρου, σημερινής πλατείας Ελευθερίας, στον αριθμό 22, το ενοίκιο του οποίου πλήρωνε κάποιος νέος επιχειρηματίας θαυμαστής της, που έμεινε όμως άγνωστος. Τη βρήκαν δύο ημέρες αργότερα μετά από αναζήτηση από παρακείμενο εστιατόριο που συνήθιζε να πηγαίνει. Η αστυνομία διέρρηξε την πόρτα και τη βρήκε νεκρή στις 13 Ιουνίου του 1985. Κηδεύτηκε σε στενό κύκλο στο Νεκροταφείο του Ζωγράφου, παρουσία της Αλίκης Γεωργούλη και της Ντίνας Κώνστα. Οι μόνοι της απόγονοι ήταν ανίψια.


Η Σαπφώ Νοταρά, αν και χάρισε άφθονο γέλιο με τα καμώματα και την φωνή της στην μεγάλη οθόνη, στην ζωή της υπήρξε ιδιαίτερα μοναχική και εσωστρεφής. Ίσως για αυτό το λόγο και δεν έδωσε ποτέ στην ζωή της συνέντευξη, αφού ήθελε τα «πάντα» να τα κρατάει για τον εαυτό της.

Όπως αναφέρει η περιγραφή σε βίντεο της "Μηχανής του Χρόνου", την τελευταία δεκαπενταετία, είχε επιλέξει να κάνει παρέα με λίγους ανθρώπους, όπως με τον Γιάννη Τσαρούχη, που εκπλήρωσε το μεγάλο της όνειρο, να παίξει σε τραγωδία. 

Όπως λένε πολλοί μάλιστα, ο Τσαρούχης κάποτε της ζήτησε να κάνουν παιδί: "Σαπφώ είμαι εpωτευμένος μαζί σου. Θέλω να σε παντρευτώ και να κάνουμε ένα παιδί".

Η μεγάλη ηθοποιός νόμιζε ότι της έκανε πλάκα και η αντίδρασή της ήταν να του βάλει τις φωνές, "Δεν πας στο διάολο Γιάννη" του είπε χαρακτηριστικά. Τελικά αρκετά χρόνια μετά, ο Τσαρούχης της είπε ότι τότε σοβαρολογούσε.,



Με πληροφορίες από: wikipedia - Μηχανή του Χρόνου