Breaking News

Stratolaunch: Ετοιμάζεται να απογειωθεί το μεγαλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο (video+photos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ο συνιδρυτής της Microsoft, Paul Allen, αποκάλυψε την Τετάρτη το μεγαλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο. Το τεράστιο Stratolaunch διαθέτει το μεγαλύτερο άνοιγμα φτερών από κάθε άλλο αεροσκάφος...

Έχει άνοιγμα φτερών σχεδόν 118 μέτρα και ύψος περίπου 15 μέτρα.  Διαθέτει 6 κινητήρες, 28 ρόδες και μπορεί να μεταφέρει φορτίο βάρους έως 200 τόνους.

Το κόστος του Stratolaunch, που έχει το παρατσούκλι "Roc", εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 300 εκατομμύρια δολάρια, αν και δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση.


Το Stratolaunch σχεδιάστηκε - προκειμένου να μεταφέρει πυραύλους εκτόξευσης δορυφόρων στο Διάστημα - από την αεροναυπηγική εταιρεία του Paul Allen, την Stratolaunch Systems, και κατασκευάστηκε από την Scaled Composites, που ιδρύθηκε από τον συνεργάτη του Allen, Burt Rutan.


Οι εικόνες που ήρθαν στη δημοσιότητα καταγράφηκαν σε υπόστεγο στην έρημο Mojave, της Καλιφόρνιας.


Μετά την απογείωσή του το Stratolaunch, αφού φτάσει στο κατάλληλο ύψος, θα πυροδοτήσει τους πυραύλους εκτόξευσης δορυφόρων.

«Το πλεονέκτημα της προσέγγισης του Allen είναι η δυνατότητα τοποθέτησης του αεροπλάνου με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε οι δορυφόροι να μπορούν να μεταφερθούν απευθείας σε πολύ ακριβείς τροχιές και να το κάνουν γρήγορα, χωρίς προβλήματα προγραμματισμού και χρονικές καθυστερήσεις» δήλωσε ο Chuck Beames, ο οποίος επιβλέπει τις επιχειρήσεις του Allen.


Το Stratolaunch είναι μεγαλύτερο από το Antonov An-225 Mriya (φωτογραφία κάτω), το οποίο κατασκευάστηκε το 1988 στην τότε Σοβιετική Ένωση για να μεταφέρει το διαστημικό λεωφορείο Buran. Το Antonov, που αποκαλείται ο "Βασιλιάς των Ουρανών" και χρησιμοποιείται πλέον για εμπορικές μεταφορές βαρέων φορτίων, ήταν μέχρι τώρα το μεγαλύτερο ενεργό αεροσκάφος στον κόσμο.


Πηγή: Daily Mail