Breaking News

Ευθύμιος Λέκκας για σεισμό στην Κω: «Δε νομίζω να υπάρχει θέμα ανησυχίας» (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Από την Κω μίλησε σε τηλεφωνική σύνδεση με την εκπομπή "Τώρα" του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, για το φονικό σεισμό που έπληξε τα Δωδεκάνησα και προκάλεσε το θάνατο δύο ανθρώπων και ζημιές κυρίως στην πόλη της Κω. Μεταξύ άλλων, τόνισε:

• Οι ζημιές είναι λίγες σε σχέση με τον μεγάλο σεισμό και εντοπίζονται μόνο σε παλιά κτίρια. Υπάρχουν επιπλέον ζημιές στο Λιμάνι και σε δύο εκκλησίες. Η κατάσταση αποκαθίσταται σταδιακά. Από κει και πέρα υπάρχουν ζημιές σε όλο τον οικιστικό ιστό, χωρίς όμως να είναι σημαντικές. Ο δομημένος ιστός και οι υποδομές της Κω, αλλά και των γύρω περιοχών, ανταποκρίθηκε πολύ θετικά σε μία πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση.

• Ο σεισμός ήταν της τάξης των 6,5 Ρίχτερ (Αναθεωρήθηκε τελικά από το Γεωδυναμικό στα 6,6 Ρίχτερ το μέγεθος του σεισμού). Ουσιαστικά εντοπίζεται 15 χιλιόμετρα το επίκεντρο ανατολικά της πόλης της Κω. Το ρήγμα έχει ένα μήκος 50-60 χιλιόμετρα, ενώ το εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα.

• Τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζονται, η κατάσταση ελέγχεται και οι κάτοικοι είναι ήρεμοι. Κάποια ανησυχία, όπως είναι εύλογο, υπάρχει στους τουρίστες.

•  Αναγκαζόμαστε ώρα με την ώρα να επανεκτιμούμε την κατάσταση, αλλά σε γενικές γραμμές βλέπουμε ότι μάλλον πάμε σε μία φυσιολογική διαδικασία ακολουθίας.

•  Εγώ πιστεύω ότι έχουμε να κάνουμε με τον κύριο σεισμό. Έχει ενεργοποιηθεί ένα μεγάλο τμήμα, δεν υπάρχει δυναμικότητα πια να γίνει ακόμη μεγαλύτερος σεισμός. Βεβαίως θα υπάρχει μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία, μέχρι ένα σεισμό της τάξεως των 6 Ρίχτερ. Συνεπώς, δε νομίζω να υπάρχει θέμα ανησυχίας.