Breaking News

Σαν σήμερα «έφυγε» ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ (video+photos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Σαν σήμερα, στις 8 Αυγούστου 2004, έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος ηθοποιός Δημήτρης Παπαμιχαήλ, με τη δική του σημαντική πορεία στο θέατρο και τον κινηματογράφο...

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ γεννήθηκε το 1934 στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Τα παιδικά του χρόνια ήταν φτωχικά. Οι γονείς του διηύθυναν ένα καφενείο στο οποίο συχνά βοηθούσε και ο ίδιος. Τα πρώτα του χρόνια στιγματίστηκαν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από τα εφηβικά του χρόνια είχε αποφασίσει ότι ήθελε να ασχοληθεί με το θέατρο. Οι γονείς του ήθελαν να σπουδάσει υφαντουργεία καθώς είχε κερδίσει μια υποτροφία στην Αγγλία. Ωστόσο το 1952 έδωσε κρυφά εισαγωγικές εξετάσεις στο Εθνικό Θέατρο και τελικά πέρασε. Αυτή του η κίνηση όμως προκάλεσε την αντίδραση του πατέρα του, ο οποίος τελικά συμφώνησε. Αξιοθαύμαστο γεγονός αποτελεί ότι ο Παπαμιχαήλ, έφτανε στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου με τα πόδια από τον Πειραιά.


Στην Σχολή του Εθνικού, γνώρισε και την Αλίκη Βουγιουκλάκη, μελλοντική σύζυγο και συνεργάτη του. Ο πρώτος του ρόλος ήταν στο «Γλάρο» του Τσέχωφ και ακολούθησε ο ρόλος του Πολύδωρου στην Εκάβη του Ευριπίδη. Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης και από το 1962 συγκρότησε δικό του θίασο στο Ελεύθερο Θέατρο. Έπαιξε δίπλα στην Κυβέλη, την Παξινού, τη Συνοδινού, τη Βαλάκου και τον Μινωτή. Τιμήθηκε με το Βραβείο Κοτοπούλη το 1957.

Επίσης συμμετείχε σε μεγάλες παραγωγές του ελληνικού κινηματογράφου, όπως το "Ποτέ την Κυριακή" (1960) και "Τα κόκκινα φανάρια" (1963) ενώ ταινία σταθμός στην σταδιοδρομία του ήταν η ταινία "Παπαφλέσσας" (1971), που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες υπερπαραγωγές του ελληνικού κινηματογράφου, η οποία κόστισε 12.009.000 δραχμές.

Από το 1964 και για δέκα ολόκληρα χρόνια πρωταγωνίστησε στο θέατρο ως συν-θιασάρχης με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, αλλά και σε δεκάδες ταινίες ως ζευγάρι, στον κινηματογράφο.


Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ νυμφεύθηκε δύο φορές. Πρώτη του σύζυγος και μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή του αποτέλεσε η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Ο γάμος τους, που πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιανουαρίου του 1965,  ήταν γεμάτος συγκρούσεις και αποτελεί έναν - ίσως τον μεγαλύτερο - από τους πιο πολυσυζητημένους και γεμάτο πάθos γάμους στον ελληνικό χώρο του θεάματος.  Μαζί ανέβασαν πολλά έργα στο θέατρο και έκαναν πολλές ταινίες. Ύστερα από δέκα χρόνια γάμου το ζευγάρι χώρισε το 1975, αλλά επανενώθηκαν καλλιτεχνικά ξανά το 1983. Στη συνέχεια νυμφεύθηκε τη Νανά Ειλικρινή, με την οποία χώρισαν το 1990.

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ υπήρξε πρωταγωνιστής στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) και Πρόεδρος του συλλόγου ηθοποιών βορείου Ελλάδος. Στα τελευταία χρόνια της ζωής του, υπήρξε Δημοτικός Σύμβουλος του Πειραιά. Απεβίωσε στις 8 Αυγούστου του 2004, από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 69 ετών.



Φιλμογραφία

1956: Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας
1957: Η θεία απ' το Σικάγο
1958: Μηδέν πέντε • Το τελευταίο ψέμα • Η κυρά μας η μαμή • Δυο αγάπες, δύο κόσμοι
1959: Αστέρω • Το ξύλο βγήκε απ' τον παράδεισο
1960: Μανταλένα • Ποτέ την Κυριακή • Το ραντεβού της Κυριακής
1961: Χαμένα όνειρα • Η Αλίκη στο ναυτικό • Ο θάνατος θα ξανάρθει
1962: Ο λουστράκος • Ποτέ δεν σε ξέχασα • Εταιρεία θαυμάτων • Μην εpωτεύεσαι το Σάββατο
1963: Το τεμπελόσκυλο • Τα κόκκινα φανάρια • Χτυποκάρδια στο θρανίο
1964: Αν έχεις τύχη...
1965: Ο νικητής • Μοντέρνα Σταχτοπούτα • Περάστε την πρώτη του μηνός
1966: Διπλοπενιές • Ο εξυπνάκιας • Η κόρη μου η σοσιαλίστρια
1967: Το πιο λαμπρό αστέρι • Αχ αυτή η γυναίκα μου • Ανάμεσα σε δυο γυναίκες • Δημήτρη μου... Δημήτρη μου...
1968: Η αγάπη μας • Η αρχόντισσα κι ο αλήτης • Το κορίτσι του λούνα παρκ
1969: Ο παραμυθάς • Η νεράιδα και το παλικάρι • Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά
1970: Υπολοχαγός Νατάσσα
1971: Παπαφλέσσας
1972: Η Αλίκη Δικτάτωρ • Ως την τελευταία στιγμή • Ιπποκράτης και δημοκρατία
1974: Epαστές του ονείρου
1978: Κραυγή γυναικών
1981: Άγριες κότες • Πολίτες Β' κατηγορίας
1996: Προς την ελευθερία

Με πληροφορίες από: wikipedia