Breaking News

Ηλεκτρονικός «Big Brother» για όλες τις επιχειρήσεις από το 2019

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
H δημόσια διοίκηση  θα μπορεί να έχει, με ένα απλό κλικ στον υπολογιστή, την πλήρη εικόνα όχι μόνο για τις άδειες που διαθέτει μια επιχείρηση, αλλά και για τους ελέγχους που έχουν γίνει σε αυτή.

Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα «Καθημερινή», το νέο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο σχεδιάζεται από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας βάσει προδιαγραφών που έχει καθορίσει η Παγκόσμια Τράπεζα, εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο το 2019. Η πρωτοβουλία αυτή, όσο και η νομοθεσία για το πλαίσιο ελέγχων που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομίας, εκτιμάται ότι θα διευκολύνουν σημαντικά το επιχειρείν στη χώρα, καθώς, εάν βεβαίως, υλοποιηθούν, μπορούν να περιορίσουν σημαντικά τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα που σχεδιάζεται για να εξυπηρετήσει τη νέα απλοποιημένη διαδικασία αδειοδότησης των επιχειρήσεων, όπως αυτή θεσπίστηκε στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου με τον νόμο 4442/2016, θα εξυπηρετεί σειρά άλλων λειτουργιών. 

Συγκεκριμένα μέσω αυτού θα γίνονται και όλες οι μεταβολές των αδειοδοτήσεων, ενώ θα καταχωρίζονται στον ηλεκτρονικό φάκελο κάθε επιχείρησης, όλοι οι έλεγχοι που έχουν γίνει σε αυτήν, όχι μόνο για την αδειοδότησή της, αλλά και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της. Θα καταχωρίζεται ο χρόνος που έγινε ο έλεγχος, από ποια ελεγκτική αρχή πραγματοποιήθηκε και τα ευρήματα αυτού. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι μπορούν να αποφευχθούν διπλοί και άσκοποι συχνά έλεγχοι, ενώ οι αρμόδιες αρχές θα έχουν μια πιο σαφή εικόνα για το εάν μια επιχείρηση έχει συμμορφωθεί με τις υποδείξεις τους ή ακόμη και εάν έχει καταβάλει τυχόν πρόστιμα. Μάλιστα οι διάφορες ελεγκτικές αρχές θα μπορούν μέσω αυτού του συστήματος να έχουν άμεση, αυτόματη επικοινωνία.

Πηγή: Καθημερινή