Breaking News

Η φορολογική επιβάρυνση έφερε αύξηση της φοροδιαφυγής

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ο χειρότερος εφιάλτης επιβεβαιώθηκε στο οικονομικό επιτελείο, στο οποίο έχει σημάνει συναγερμός, μετά την ανάλυση των στοιχείων από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις: τα δηλωθέντα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών εμφανίζονται μειωμένα κατά 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, γεγονός που αποδίδεται στην αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης και κυρίως στη σύνδεση του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα. 

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής», η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία, καθώς θα έχει επιπτώσεις στα δημοσιονομικά μεγέθη όχι μόνο του 2017, αλλά και των επόμενων ετών και θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς στο πλαίσιο της επικείμενης τρίτης αξιολόγησης. 

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται η εφημερίδα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν για το 2016 (φορολογική δήλωση 2017) συνολικά εισοδήματα 3,8 δισ. ευρώ, έναντι 4,7 δισ. ευρώ πέρυσι (εισόδημα 2015). Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, γνωρίζοντας πως οι εισφορές τους θα υπολογίζονται με βάση το εισόδημα, φρόντισαν να χαμηλώσουν τη βάση υπολογισμού, δηλαδή απέκρυψαν εισοδήματα. 

Στο υπουργείο Οικονομικών δεν αιφνιδιάστηκαν, απλώς οι φόβοι τους επιβεβαιώθηκαν. Από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, το 2016, διέβλεπαν τον κίνδυνο των αρνητικών επιπτώσεων στα έσοδα.

Για τη μεγάλη μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων και τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί ενημερώθηκε πριν από τις θερινές διακοπές του και ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους συνεργάτες του να βρεθούν μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος. Εξετάζονται διάφορα μέτρα, από την εντατικοποίηση των ελέγχων και τη μείωση του ορίου των συναλλαγών με μετρητά έως την επιβολή πλαφόν στο άθροισμα φόρου εισοδήματος και εισφορών. 

Πηγή: Καθημερινή