Breaking News

Θλίψη για το θάνατο της συγγραφέα Λούλας Αναγνωστάκη (photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Έφυγε από τη ζωή χθες, Κυριακή 8 Οκτωβρίου, η Ελληνίδα θεατρική συγγραφέας και από τις σπουδαιότερες γυναικείες μορφές των ελληνικών γραμμάτων Λούλα Αναγνωστάκη. Η κηδεία της θα τελεστεί την Τρίτη στις 16:00, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Τα θερμά συλλυπητήριά του για το θάνατό της εκφράζει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης, με την ακόλουθη δήλωση:

«Μία σπουδαία θεατρική συγγραφέας, μία σπουδαία γυναίκα, η Λούλα Αναγνωστάκη έφυγε σήμερα από τη ζωή, προκαλώντας θλίψη στον κόσμο της τέχνης και καθιστώντας φτωχότερα τα ελληνικά γράμματα.

Η Λούλα Αναγνωστάκη υπήρξε από τις κορυφαίες γυναικείες μορφές της τέχνης. Η διαπραγμάτευση ψυχολογικών θεμάτων, όπως η μοναξιά και η ενοχή ενταγμένα στο κοινωνικό και ιστορικό γίγνεσθαι άγγιξαν τις ψυχές και το νου θεατών και αναγνωστών. Τα θεατρικά της, που αναδείχθηκαν κυρίως από το Θέατρο Τέχνης και το Εθνικό Θέατρο, σφράγισαν το σύγχρονο ελληνικό θέατρο και βρήκαν απήχηση και στο εκτός συνόρων θεατρόφιλο κοινό.

Τα θερμά συλλυπητήριά μου στον γιο της, γνωστό συγγραφέα Θανάση Χειμωνά, τους οικείους της και τον χώρο του Θεάτρου».


H Λούλα (Αγγελική-Θεανώ) Αναγνωστάκη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 13 Δεκεμβρίου 1928. Ήταν η μικρότερη αδελφή του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη. Σπούδασε στην Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στην Αυστρία. Παντρεύτηκε τον συγγραφέα και καθηγητή ψυχιατρικής Γιώργο Χειμωνά και ήταν η μητέρα του συγγραφέα Θανάση Χειμωνά.

Έγραψε 12 θεατρικά έργα με τα οποία αναμοχλεύει τα σημαντικότερα θέματα της μεταπολεμικής περιόδου στην Ελλάδα όπως το τραύμα, η μοναξιά, η ενοχή και η ήττα.

Τα πρώτα τρία μονόπρακτα έργα της ανέβηκαν για πρώτη φορά στη σκηνή το 1965 και εκδόθηκαν σε βιβλίο το 1974: "Η διανυκτέρευση", "Η πόλη" και "Η παρέλαση". Αυτά πρωτοπαρουσιάσθηκαν σε μία ενιαία παράσταση στο Θέατρο Τέχνης από τον Κάρολο Κουν. Ακολούθησε το τρίπρακτο έργο "Η συναναστροφή", που παρουσιάσθηκε στο Εθνικό Θέατρο το 1967.

Τα μεταγενέστερα έργα της έχουν ανεβεί στην Ελλάδα από το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης και σε πολλές ευρωπαϊκές σκηνές όπως στην Κύπρο, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πολωνία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ. Τα ερμήνευσαν καλλιτέχνες όπως οι Πιττακή, Ζαβιτσιάνου, Κονιόρδου, Λαζαρίδου, Αρμένης, Τζώρτζογλου και τα σκηνοθέτησαν οι Κουν, Βογιατζής, Τριβιζάς, Παπαβασιλείου, Κουγιουμτζής και Αρδίττης. Αυτά είναι τα ακόλουθα:

- Αντόνιο ή το μήνυμα (1972)
- Η νίκη (1978)
- Η κασέτα (1982)
- Ο ήχος του όπλου (1987)
- Διαμάντια και μπλουζ (1990)
- Το ταξίδι μακριά (1995)
- Ο ουρανός κατακόκκινος (μονόπρακτο, 1998)
- Σ' εσάς που με ακούτε (2003)
- Ο Γιώργος ως Άμλετ, Τα κείμενα των Φιλίππων 2009-2014 (2015) Κάπα Εκδοτική

Σε βιβλία

- Η διανυκτέρευση. Η πόλη. Η παρέλαση, εκδ. «Κέδρος», Αθήνα 1999
- Σ' εσάς που με ακούτε, εκδ. «Η Νέα Σκηνή», Αθήνα 2003
- Θέατρο: Η νίκη. Ο ουρανός κατακόκκινος. Σ' εσάς που με ακούτε., εκδ. «Κέδρος», Αθήνα 2007
- Θέατρο: Ο ήχος του όπλου, εκδ. «Κέδρος», Αθήνα 2007
- Θέατρο: Η κασέτα, εκδ. «Κέδρος», Αθήνα 2008
- Θέατρο: Διαμάντια και μπλουζ. Το ταξίδι μακριά., εκδ. «Κέδρος», Αθήνα 2008

Με πληροφορίες από: wikipedia