Breaking News

Σαν σήμερα ο Ουώλτ Ντίσνεϋ ιδρύει την κινηματογραφική εταιρία Disney (video+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Η "The Walt Disney Company" (γνωστή και ως Disney) είναι μία πολυεθνική εταιρεία που ασχολείται με τα μέσα ενημέρωσης και την ψυχαγωγία, και η οποία έχει τα κεντρικά της γραφεία στα στούντιο "Walt Disney Studios" στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Είναι, επίσης, η δεύτερη εταιρεία στον κόσμο που ασχολείται με αυτά, μετά την Comcast.

Η κινηματογραφική εταιρία, που κυριαρχεί έως και σήμερα στον τομέα των κινουμένων σχεδίων, ιδρύθηκε σαν σήμερα, στις 16 Οκτωβρίου του 1923, από τον Walt Disney.

Ο Γουώλτερ Έλιας Ντίσνεϋ (Walter Elias "Walt" Disney) ήταν Αμερικανός επιχειρηματίας, σκιτσογράφος και παραγωγός ταινιών, που σφράγισε, ανέτρεψε και συνέβαλε στην εξέλιξη της κινηματογραφικής τέχνης.


Γεννήθηκε στις Δεκεμβρίου 1901 και ήταν γιος της Φλώρα και του Έλιας Ντίσνεϋ, έχοντας τρεις αδελφούς και μια αδελφή. Ο δημιουργός του Μίκυ Μάους, του Ντόναλντ Ντακ και μιας στρατιάς ακόμη ηρώων ήταν άνθρωπος τολμηρός, ισχυρός και πρωτοπόρος. Δεκατεσσάρων χρόνων άρχισε να σπουδάζει ζωγραφική στο Ινστιτούτο Τέχνης του Κάνσας Σίτυ (Μιζούρι) και σε ηλικία 20 ετών άρχισε να εργάζεται σε ένα καλλιτεχνικό στούντιο στην ίδια πόλη.

Στις 16 Οκτωβρίου του 1923 ίδρυσε τη Disney, μαζί με τον αδερφό του Ρόι Ντίσνεϋ, με το όνομα "Disney Brothers Cartoon Studio" και έγινε ο κυρίαρχος μεταξύ των εταιρειών που ασχολούνται με τα κινούμενα σχέδια, πριν αλλάξουν το ύφος της εταιρείας, όπως είναι σήμερα.

Η εταιρεία έχει λειτουργήσει έως σήμερα και υπό τις ονομασίες "The Walt Disney Studio" και "Walt Disney Productions". Το σημερινό της όνομα "The Walt Disney Company" το έχει από το 1986, και από εκεί κι ύστερα επεκτάθηκε στο θέατρο, στο ραδιόφωνο, στη μουσική, στις εκδόσεις και σε ψηφιακά μέσα.


"Έπρεπε ο Μίκι να είναι απλός στον σχεδιασμό του", είπε κάποτε ο Ντίσνεϋ. Σχετικά με τη φωνή του Μίκι, χρειάστηκαν πολλές δοκιμές για να καταλήξουν στην καλύτερη λύση: στον ίδιο τον Ντίσνεϋ, ο οπoίος τον υποδύθηκε έχοντας μια ισχνή, ένρινη φωνή. 

Το Steamboat Willie (1928), εμπνευσμένο από την ταινία Steamboat Bill Jr. (1928) με πρωταγωνιστή τον Μπάστερ Κίτον, ήταν η πρώτη ομιλούσα παραγωγή της εταιρείας. Οι συνεργάτες του δήλωναν ότι "ο Μίκυ ήταν ο Ουώλτ και ο Ουώλτ ήταν ο Μίκυ". 

Η ταινία αυτή, διάρκειας 7½ λεπτών, πρωτοπαρουσιάστηκε στο Κόλονι Θίατερ της Νέας Υόρκης στις 18 Νοεμβρίου του 1928. Οι κριτικές που απέσπασε ήταν διθυραμβικές. Σε λίγες εβδομάδες, ο Μίκυ Μάους έγινε διάσημος στην Αμερική και τρία χρόνια αργότερα σε όλο τον κόσμο.

Με την δημιουργία της σειράς Silly Symphonies, έκαναν την εμφάνισή τους και άλλοι χαρακτήρες του Ντίσνεϋ. Το 1934, σε ένα δεύτερο ρόλο, στην αρχή, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ο Ντόναλντ. Το ντεμπούτο του δεν ήταν τόσο εντυπωσιακό, αλλά με το πέρασμα του χρόνου, η πάπια με τη βραχνή φωνή, τα ασυγκράτητα νεύρα, τη διαρκή ατυχία και τις απανωτές εκρήξεις, πήρε τη θέση της δίπλα στο έξυπνο και φιλοσοφημένο ποντίκι. 

Οι χαρακτήρες που σχεδιάστηκαν, έγιναν όλοι δημοφιλείς: η Μίννι Μάους, ο Πλούτο, ο Γκούφυ, τα τρία γουρουνάκια. Όλα ανθρωπόμορφα και ρεαλιστικά, αποτέλεσμα προσεκτικής παρατήρησης και δημιουργικής φαντασίας.

Ο Ουώλτ Ντίσνεϋ έφυγε από τη ζωή στις 15 Δεκεμβρίου του 1966, σε ηλικία 65 ετών, από καρκίνο του πνεύμονα. Είχε δηλώσει: "Θα ήθελα το όνομα Ντίσνεϋ να είναι συνώνυμο με θεάματα ποιότητας που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες", αφήνοντας μια άτυπη διαθήκη στους κληρονόμους του. Τα λεγόμενα περί παγώματός του με την κρυογονική μέθοδο, μέχρι να ανακαλυφθεί θεραπεία, είναι αστικός μύθος.

Με πληροφορίες από: wikipedia