Breaking News

Εντίθ Πιάφ: Σαν σήμερα πεθαίνει το θρυλικό «σπουργιτάκι» (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Σαν σήμερα, στις 10 Οκτωβρίου 1963, έφυγε από τη ζωή, μόλις στα 48 της χρόνια, η εμβληματική Γαλλίδα τραγουδίστρια Εντίθ Πιάφ...

Το πραγματικό της όνομα ήταν Εντίθ Τζοβάνα Γκασιόν. Τα τραγούδια της έχουν εμβληματικό χαρακτήρα και αποτελούν ύμνους στον έpωτα.

Το θρυλικό «σπουργιτάκι» της γαλλικής μουσικής σκηνής γεννήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 1915, κάτω από μια λάμπα υγραερίου.

Ο πατέρας της ήταν ακροβάτης του δρόμου ενώ η μητέρα της, η οποία ήταν λυρική τραγουδίστρια, την εγκατέλειψε λίγες εβδομάδες μετά τη γέννησή της. Το 1917 ο πατέρας της, την πήγε στη μητέρα του που ήταν ιδιοκτήτρια ενός οiκου αvoxής. Στην αυτοβιογραφία της είχε γράψει ότι η γιαγιά της τής έδινε κάθε πρωί να πίνει κόκκινο κρασί διαλυμένο με λίγο νερό.

Το 1919 η Εντίθ αρρωσταίνει από κάποια πάθηση στον εγκέφαλο και τυφλώνεται. Μετά από δύο χρόνια όμως θεραπεύεται χωρίς τη βοήθεια γιατρού και η όρασή της επανέρχεται. Όταν έγινε 7 ετών, ο πατέρας της άρχισε να την παίρνει μαζί του στις περιοδείες που έκανε με το τσίρκο και έτσι γυρνά μαζί του όλη τη Γαλλία. Στα δέκα της η Εντίθ άρχισε να τραγουδάει στους δρόμους...

Η συνέχεια της επιφυλάσσει μεγάλες δόξες και μεγάλους έpωτες αλλά και μεγάλες στεναχώριες...

Σε ηλικία 17 ετών έχασε το μοναδικό της παιδί από μηνιγγίτιδα ενώ τον Οκτώβριο του 1949 σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα ο σύντροφός της, ο βασιλιάς του μποξ, Μερσέλ Σερντάν με τον οποίο έζησε ένα από τα πιο φημισμένα poμάντσα της εποχής. 

Το 1951 είχε δύο σοβαρά τροχαία, ενώ μετά το δεύτερο οι γιατροί της δίνουν για καιρό μορφίνη, στην οποία εθiζεται. Η Πιάφ την ανακατεύει μαζί με αλκοόλ, χειροτερεύοντας έτσι την ήδη κακή κατάσταση της υγείας της.

Στα τέλη της δεκαετίας του 50 κατά τη διάρκεια ενός κονσέρτου στη Στοκχόλμη, κατέρρευσε πάνω στη σκηνή. Η διάγνωση των γιατρών... ανίατος καρκίνος... Η Πιάφ Εντίθ Πιάφ δεν πτοήθηκε και συνέχισε τις περιοδείες καταφεύγοντας και πάλι στη μορφίνη για τους πόνους.

Το 1960 τραγουδά με επιτυχία το «Non, Je Ne Regrette Rien» και συνεχίζει να θριαμβεύει τραγουδώντας, παρότι συχνά τρεκλίζει και παραπατά στη σκηνή.

Το καλοκαίρι του 1961, γνωρίζει τον τελευταίο της έpωτα, τον πολύ νεότερο της Έλληνα Θεοφάνη Λαμπουκά, τον οποίο παντρεύεται τον Οκτώβριο του 1962. Εκείνη 46, εκείνος 26. Το ίδιο καλοκαίρι παίρνει παράλληλα το πρώτο βραβείο της Ακαδημίας Charles Cros για το σύνολο της καριέρας της.

Η Εντίθ Πιάφ έσβησε στις 10 Οκτωβρίου 1963, μόλις στα 48 της χρόνια. Ο τάφος της βρίσκεται στο παρισινό Κοιμητήριο Περ Λασαίζ.


Με πληροφορίες από: wikipedia