Breaking News

36 χρόνια χωρίς τον Μίμη Φωτόπουλο (video+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Τριάντα έξι χρόνια 
συμπληρώθηκαν από το θάνατο του Μίμη Φωτόπουλου. Ο  αγαπημένος ηθοποιός,  ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου, έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 29 Οκτωβρίου 1986.

Ο Μίμης (Δημήτρης) Φωτόπουλος του Νικολάου γεννήθηκε στις 20 Απριλίου 1913 στη Ζάτουνα Γορτυνίας. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και παρακολούθησε μαθήματα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά την παράτησε το 1933 στο δεύτερο έτος.

Εργάσθηκε ως ηθοποιός - θιασάρχης από το 1952 και σκηνοθέτης από το 1960. Έκανε θεατρικές περιοδείες σε Αμερική, Γερμανία, Αίγυπτο, Τουρκία και Κύπρο. 

Σημαντικότερες συμμετοχές του ήταν στο «Βυσσινόκηπο» του Τσέχωφ, στις «Αγριόπαπιες» του Ίψεν στο θέατρο Τέχνης, στο «Όνειρο καλοκαιρινής νύκτας» του Σαίξπηρ στο θέατρο του Βασιλικού Κήπου (1956) και για πολλά χρόνια συνεργάστηκε με τον Ντίνο Ηλιόπουλο. Εμφανίστηκε σε δεκάδες κωμωδίες, φάρσες, αλλά και δραματικούς ρόλους. Χαρακτηριστικές ερμηνείες στο «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ» και «Δον Καμίλλο».

Παράλληλα, εμφανίστηκε σε περισσότερες από 100 ταινίες με κωμικούς ρόλους όπως «Η Κάλπικη λίρα», «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο», «Τα κίτρινα γάντια», «Το σωφεράκι», «Ο Εμίρης και ο Κακομοίρης», «Ο γρουσούζης» κ.α. Χαρακτηριστική ήταν η ατάκα του «Και μετά θα κάααθεσαι!» στην ταινία «Ο ουρανοκατέβατος».



Επίσης έγραψε 7 βιβλία (4 ποιητικές συλλογές: «Μπουλούκια» 1940, «Ημιτόνια» 1960, «Σκληρά τριολέτα» 1961 και ο «θάνατος των ημερών» 1976 / 3 αυτοβιογραφικά: «25 χρόνια θέατρο» 1958, «Το ποτάμι της ζωής μου» και «Ελ Ντάμπα - Όμηρος των Εγγλέζων» 1965) και 2 θεατρικά έργα («Ένα κopiτσι στο παράθυρο» 1966 και «Πελοπίδας ο καλός πολίτης» 1976) που έχουν παιχτεί. 

Ο Μίμης Φωτόπουλος ασχολήθηκε για πολλά χρόνια και με αξιοσημείωτη επιτυχία με την τεχνική του κολάζ, με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο, τη χρήση «ψηφίδων» από γραμματόσημα, με τις οποίες έφτιαξε μεγάλο αριθμό ζωγραφικών πινάκων, οργανώνοντας μάλιστα και 5 εκθέσεις.

Κατά τη διάρκεια της κατοχής πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, με το ΕΑΜ. Συμμετείχε στα Δεκεμβριανά και για τη δράση του εξορίστηκε στο στρατόπεδο της Ελ Ντάμπα, από όπου επέστρεψε τον Μάρτιο του 1945.

Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθέρου Θεάτρου και Πρόεδρος του Δ.Σ. Άρματος Θέσπιδος. Τιμήθηκε με τα παράσημα Χρυσό Σταυρό του Γεωργίου Α΄ και Σταυρό του Αποστόλου Μάρκου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Ο Μίμης Φωτόπουλος πέθανε ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς στην Αθήνα, στις 29 Οκτωβρίου 1986, σε ηλικία 73 ετών.


Φιλμογραφία

• Μασάζ για όλα τα γούστα (1986)....Αντώνης «Φιλοποίμην»
• Εν πλω (1985) .... Μήτσος
• Ένας πρωτάρης στο κολλέγιο (1984)
• Ο γλυκοψεύτης - Μήτσος ο ρεζίλης (1984) ... Ιορδανης
• Ρόδα τσάντα και κοπάνα No 3 (1984)... Αριστείδης Χαβαλές
• Χίλια κυβικά τρέλα (1983)
• Ρόδα τσάντα και κοπάνα Νο 2 (1983)
• Θα σε κλέψω, μ' ακούς; (1983)... Φραντζέσκο Μπερπερίνι, Ιταλός αρχαιοκάπηλος
• Αλλαγή... και το λουρί της μάνας (1982) ... Φραντζίσκο Μπαρμπερίνη, Ιταλός που με την κατοχή υπηρετούσε στην Αθήνα
• Καμικάζι τσαντάκιας (1982) ... ένας γείτονας
• Οι κομάντος και τα μανούλια .... καπετάν - Χάρος Παπαδάτος
• Κέρατο στο κέρατο (1982)
• Κομάντος και μανούλια (1982)
• Ο περίεργος - Ο πρώτος ματάκιας (1982)... ξενοδόχος
• Ρόδα, τσάντα και κοπάνα (1982)... Αριστείδης Χαβαλές
• Τροχονόμος Βαρβάρα (1981)... Πάτροκλος Αρχοντάκης
• Γεύση από Ελλάδα! (1980) ... Ένας πατέρας και απατεώνας
• Τα παιδιά της πιάτσας (1979).... ‘Δόχτορας‘, αρχιμαφιόζος
• Περιπλάνηση (1979)
• Ο Πατούχας (1972) .... Θωμάς
• Ο καουμπόι του Μεταξουργείου (1971) ... Κιτς Χάραντ
• Μια νταντά και τέζα όλοι (1971) ... Πελοπίδας και σεναριογράφος του έργου
• Τι κάνει ο άνθρωπος για να ζήσει (1971)...Τρύφωνας
• Αριστοτέλης ο επιπόλαιος (1970) .... Ορέστης Μπαρμπούτογλου
• Ο ντιρλαντάς (1970)
• Δυο έξυπνα κορόιδα (1970) ... εμίρης Σαλάτ
• Δυο τρελλοί και ο ατσίδας (1970) ... Μένιος
• Έμπαινε με Μανολιό (1970)... Καπετάν Νικόλας
• Ένας χίππης με τσαρούχια (1970) ... Ερμής Ραζής
• Οι τέσσερις άσσοι (1970) ... Αντώνης Λέμπεσης
• Κακός, ψυχρός κι ανάποδος (1968) ... Βασίλης
• Κίτσος, μίνι και σουβλάκια (1968) .... Δήμος
• Συννεφιασμένοι ορίζοντες (1968)... Κώτσος
• Τα δολάρια της Ασπασίας (1967)... Λαλάκης
• Για μια τρύπια δραχμή (1967)... Αλέξης, θείος απ' τη Νότια Αφρική
• Ο χαζομπαμπάς (1967) ... διευθυντής
• Κολωνάκι διαγωγή μηδέν (1967) .... Διαμαντής Καρανάμπασης
• Πέντε γυναίκες για έναν άνδρα (1967)... Παντελής Δεληγιώργης
• Το πλοίο της χαράς (1967) ... Στέλιος
• Πράκτωρ Κίτσος καλεί.. Γαστούνη (1967) ... Αχιλλέας Περδίκης
• Ένα καράβι Παπαδόπουλοι (1966) ... Βαγγέλης
• Απόκληροι της κοινωνίας (1965)... Λεωνίδας
• Μπετόβεν και μπουζούκι (1965) ..... Μένιος Ντάλμπασης
• Η Εύα δεν αμάρτησε (1965)... Ξενοφώντας
• Καημοί στη φτωχογειτονιά (1965) ..... Αίσωπος
• Κάλλιο πέντε και στο χέρι (1965) .... Πυθαγόρας Κωνσταντέας
• Ο ουρανοκατέβατος (1965)... Περικλής Μπιρμπιλόπουλος, πρώην δικαστικός, μακαρίτης
• Άλλος για το εκατομμύριο (1964) .... Σάββας
• Ο εμίρης και ο κακομοίρης (1964)... εμίρης Αμπουραχμάν
• Νυχτοπερπατήματα (1964) ...... απατεώνας ‘πατέρας‘
• Τα παλικαράκια της παντρειάς (1963) ..... Φώτης Φαρδής
• Τρελοί πολυτελείας (1963) .... Kυριάκος
• Ζητείται τίμιος (1963) ... ληστής
• Οι γυναίκες θέλουν ξύλο (1962)
• Ο χρυσός και ο τενεκές (1962) ... Πάτροκλος Μπαρατέλας
• Ο Θόδωρος και το δίκαννο (1962) .... Θόδωρος
• Οι αετονύχηδες (1962)
• Ο μαγκούφης (1962) ... Βασιλάκης
• Ο Σταμάτης κι ο Γρηγόρης (1962) ... Σταμάτης Μπάστακας
• Φτωχαδάκια και λεφτάδες (1961) .... Φώντας Μπαρδούσης
• Οι χαραμοφάηδες (1961)... Έξαρχος
• Ο καλός μας άγγελος (1961)... Αντώνης Χαρής
• Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλίκαρα (1960)... Βρασίδας Αλεξάνδρου, άνεργος
• Τα κίτρινα γάντια (1960) .... Λέανδρος
• Το μεγάλο κόλπο (1960) .... Μίλτος Καρανάσης
• Η Νάνσυ την ψώνισε (1960) .... Mελέτης
• Νταντά με το ζόρι (1959)... Αλέκος Λαζάνης
• Διακοπές στην Κολοπετινίτσα (1959) ... Μιλτιάδης Σούρβος
• Να ζήσουν τα φτωχόπαιδα (1959)... Θανάσης Μπατζίνιος
• Μια Ιταλίδα στην Ελλάδα (1958)... Κωνσταντίνος Μακρυγιάννης
• Ο μισογύνης (1958) ... Βρασίδας
• Ο Φανούρης και το σόι του (1957) .... Φανούρης Σκαρβέτσος
• Λατέρνα, φτώχεια και γαρίφαλο (1957) .... Πετράκης
• Ο μεγαλοκαρχαρίας (1957) ... Βαγγέλης
• Η καφετζού (1956) .... Σπύρος Τσαρδής
• Η κάλπικη λίρα (1955) .... αόμματος
• Ούτε γάτα ούτε ζημιά (1955) .... Στέλιος Μολφέτας, σταθμάρχης
• Γκόλφω (1955) ..... Γιάννος
• Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο (1955) .... Πετράκης
• Μαγική πόλις (1954)
• Η ωραία των Αθηνών (1954) .... Nότης Δούρος
• Η άγνωστος (1954) .... Δημητράκης
• Γκολ στον έpωτα (1954)... Παντελής Κόντρας
• Το ποντικάκι (1954)... Μπάμπης, ταξιδιωτικός πράκτορας, αλλά... και χαρτοκλέφτης
• Ρωμέικη καρδιά (1953)
• Το σωφεράκι (1953) .... Βάγγος Τσιρίκος
• Άγγελος με χειροπέδες (1952) ..... Φάνης
• Δυο κωθώνια στο ναυτικό (1952)
• Ο φαταούλας (1952) ... Φανούρης Καράμπαμπας
• Ο γρουσούζης (1952) .... Κουτσομπόλης
• Ο πύργος των Ιπποτών (1952)... Σωτήρης
• Ο βαφτιστικός (1952)... Μενέλαος Καραπιστόλης, Συνταγματάρχης
• Ματωμένα Χριστούγεννα (1951) .... σαλταδόρος
• Μια νύχτα στον παράδεισο (1951)... Αντώνης
• Προπαντός ψυχραιμία (1951) (και σεναριογράφος, σκηνοθέτης)
• Τα τέσσερα σκαλοπάτια (1951)... Βρασίδας, μάγγας της κατοχής
• Οι Απάχηδες των Αθηνών (1950)... Καρκαλέτσος
• Έλα στο θείο (1950)... Φώτης Γιορές
• Θύελλα στο φάρο - Το σφάλμα μιας μητέρας (1950) .....
• 100.000 λίρες (1948)... Κλεομένης
• Οι Γερμανοί ξανάρχονται (1948)... Νίκος
• Χαμένοι Άγγελοι (1948) .... Λουκάς Μανόπουλος
• Μαντάμ Σουσού (1948) ... Λουκάς

Πληροφορίες από: wikipedia