Breaking News

Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
H Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου. Υιοθετήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 1948, ενώ η επίσημη θέσπισή της πραγματοποιήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου του 1950 από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Όραμα των εμπνευστών της ένας κόσμος ελεύθερος, δίκαιος και ειρηνικός, χωρίς διακρίσεις.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αναφαίρετα δικαιώματα όλων των ανθρώπων και αφορούν στο δικαίωμα στη ζωή, στην ισονομία και στην ελευθερία σκέψης και έκφρασης, στο δικαίωμα στην εργασία, στην κοινωνική ασφάλιση και στην παιδεία, στο δικαίωμα της συμμετοχής στον πολιτισμό, στο δικαίωμα στην τροφή, στην ιατρική περίθαλψη, και στο δικαίωμα στην παροχή στέγης. 

Πρόσθετα, τα ανθρώπινα δικαιώματα θέτουν συγκεκριμένα πρότυπα ανθρώπινης συμπεριφοράς και αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την ύπαρξη της ειρήνης, της ευημερίας, της κοινωνικής συμβίωσης και της υγιούς ανάπτυξης της προσωπικότητας των ανθρώπων που συγκροτούν τις κοινωνίες. Αντίθετα, οι διακρίσεις, οι περιορισμοί, οι παραβιάσεις και η στέρηση της άσκησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δημιουργούν κοινωνικές ανισότητες και συγκρούσεις.

Δείτε το σχετικό βίντεο που είχε δημοσιεύσει πριν δύο χρόνια το CNN Greece.