Breaking News

Βρέθηκε μετά από 103 χρόνια το ναυάγιο υποβρυχίου που χάθηκε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο (photos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Το πρώτο ναυάγιο του Πολεμικού Ναυτικού της Αυστραλίας βρέθηκε μετά από έρευνα 103 ετών. Το HMAS AE-1 ήταν το πρώτο συμμαχικό υποβρύχιο που χάθηκε το 1914 μαζί με 35 Αυστραλούς και Βρετανούς στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, στην περιοχή του δήμου Rabaul, στην Παπούα Νέα Γουινέα, που βρίσκεται βόρεια της Αυστραλίας.

Όπως αναφέρει το σάιτ του BBC, μετά από πολλές προσπάθειες, τελικά η 13η αποστολή αναζήτησης το εντόπισε στα νερά των νησιών Duke of York,  στην Παπούα Νέα Γουινέα. Το ναυάγιο βρέθηκε σε βάθος μεγαλύτερο των 300 μέτρων.


Η κυβέρνηση της Αυστραλίας θα προσπαθήσει να έρθει σε επαφή με τους απογόνους του πληρώματος και επίσης να συνεργαστεί με τις αρχές στην Παπούα Νέα Γουινέα, προκειμένου να πραγματοποιηθούν κάποιες εκδηλώσεις.

Η ανακάλυψη επιλύει το παλαιότερο ναυτικό μυστήριο της Αυστραλίας, δήλωσε η κυβέρνηση.


«Αυτή είναι μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στη ναυτική ιστορία της χώρας» τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός Άμυνας Marise Payne, η οποία πρόσθεσε:

«Ήταν η πρώτη απώλεια για το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό της Αυστραλίας και η πρώτη υποθαλάσσια απώλεια των συμμάχων στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, μια σημαντική τραγωδία που ένιωσε το έθνος μας και οι σύμμαχοί μας. 

Πιστεύω πραγματικά ότι αυτό θα φέρει ειρήνη στο μυαλό των οικογενειών και των απογόνων του πληρώματος που έχασαν τη ζωή τους και ίσως, εν καιρώ, να ανακαλύψουμε τις αιτίες που οδήγησαν στο ναυάγιο του υποβρυχίου».