Breaking News

Οσμάνι: «Η διαμάχη φτάνει στο τέλος» - ΑΝΕΛ: «Δεν συμφωνούμε με τη χρήση του όρου Μακεδονία» (videos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ενώ αλβανικά και σκοπιανά δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα και τα Σκόπια κατέληξαν σε σύνθετη ονομασία, η οποία εμπεριέχει και τον όρο «Μακεδονία», ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Μπούγιαρ Οσμάνι παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στην τηλεόραση του Ant1.

Μετρώντας τις λέξεις του και χωρίς να χρησιμοποιήσει ούτε μία φορά τον όρο «Μακεδονία» ο Οσμάνι, όταν ρωτήθηκε για το δημοσίευμα, είπε ότι οι δύο πλευρές δεν έχουν φτάσει ακόμη στο σημείο να συζητήσουν συγκεκριμένες προτάσεις.

«Νομίζω ότι και οι δύο χώρες χρειάζεται να πραγματοποιήσουν κάποια ενδιάμεσα βήματα ώστε να ωριμάσουν οι συνθήκες εύρεσης λύσης» τόνισε, μεταξύ άλλων.

Το μήνυμα που έστειλε στον ελληνικό λαό: «Νομίζω ότι αυτή η διαμάχη φτάνει στο τέλος. Μας έχει στερήσει 25 χρόνια τώρα τη δυνατότητα συνεργασίας, συναλλαγών και ανάπτυξης. Τώρα είναι η στιγμή να εξαλείψουμε αυτή τη διαμάχη, έχοντας κατά νου τις ευαισθησίες και των δύο πλευρών στο θέμα. Υπάρχει λύση που είναι κοινά αποδεκτή και χωρίς - κατά ένα τρόπο - να επιτίθεται στις ευαισθησίες που έχουν και οι δύο πλευρές στο θέμα».



Νωρίτερα, την Τρίτη, η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου, παραχώρησε συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό, μέσα από την οποία εξέφρασε τη θέση του κόμματος για το Σκοπιανό.

«Οι ΑΝΕΛ δεν συμφωνούμε με τη χρήση του όρου Μακεδονία για τα Σκόπια» είπε στους Στ. Τζανάκη και Γ. Μελιγγώνη στο "Ραδιόφωνο 24/7".

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση των ΑΝΕΛ, η Μανταλένα Παπαδοπούλου δήλωσε, μεταξύ άλλων, για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων:

«Πρόκειται για ένα λεπτό εθνικό θέμα για το οποίο οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ έχουμε τοποθετηθεί δια του Προέδρου μας από την πρώτη στιγμή. Η θέση μας επί της αρχής είναι η εθνική θέση που προέκυψε μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 1992. Ο κ. Καμμένος θύμισε και το βέτο στο Βουκουρέστι, όπου ο τότε πρωθυπουργός κ. Καραμανλής είχε μιλήσει για μια ονομασία που θα είναι erga omnes, για όλες τις χρήσεις. 

Η θέση μας είναι σαφής. Δεν συμφωνούμε με τη χρήση του όρου Μακεδονία για τα Σκόπια. Δεν πρόκειται απλά για ένα όνομα. Πρόκειται για μια χώρα η οποία θα πρέπει να δεσμευτεί για το απαραβίαστο συνόρων, που διεκδικεί τη χρήση «μακεδονικής γλώσσας» και ενδεχομένως προβάλλει στο μέλλον αξιώσεις για «μακεδονική μειονότητα».

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει αναπτύξει μια πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη πολιτική εξωτερική πολιτική που αναβαθμίζει τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και καθιστά την πατρίδα μας παράγοντα σταθερότητας. Πρόκειται για μια ενεργητική εξωτερική πολιτική. Και σ’ αυτό το πλαίσιο ξεκινά η διαπραγμάτευση για να λυθεί ένα χρονίζον πρόβλημα. 

Είναι μια περίοδος όπου φαίνεται η γειτονική χώρα να έχει ανασκευάσει ακραίες δηλώσεις που είχε διατυπώσει στο παρελθόν. Το ερώτημα είναι τίνος είναι πραγματικά το πρόβλημα. Οι Σκοπιανοί είναι εκείνοι που θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Εκείνοι είναι που αντιμετωπίζουν μέσα στη χώρα τους πολλαπλές εθνοτικές μειονότητες. Είναι δικό τους το άγχος να λυθεί το ζήτημα. Είναι βέβαιο ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας μας να λυθεί το ζήτημα, ωστόσο το θέμα είναι το πώς θα λυθεί. Όπως και να έχει, η όποια λύση θα πρέπει να εξυπηρετεί τα δικά μας εθνικά συμφέροντα. 

Είναι ανεπίτρεπτο να αντιμετωπίζεται το ζήτημα με μικροκομματικές σκοπιμότητες. Όλα τα κόμματα θα πρέπει να επιδείξουν υπευθυνότητα. Η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετωπίζει το θέμα με επικίνδυνη ανευθυνότητα, υπονομεύοντας τις εθνικές θέσεις. Δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να κρύβεται πίσω από τις ύβρεις της κ. Μπακογιάννη και τις κραυγές του Άδωνη Γεωργιάδη.»