Breaking News

Η συνέντευξη του Μητσοτάκη στον Αυτιά για Novartis, Σκοπιανό, ελληνοτουρκικά, οικονομία (videos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Συνέντευξη στην εκπομπή "Καλημέρα" και στον Γιώργο Αυτιά παραχώρησε από το γραφείο του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην υπόθεση της Novartis, τα ελληνοτουρκικά, το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, τη φορολογία των επιχειρήσεων και γενικότερα την οικονομία κ.α. Κάποια από τα χαρακτηριστικά σημεία, που αναφέρονται στη σχετική ανακοίνωση της ΝΔ:

Για την υπόθεση της  Novartis, η οποία μονοπώλησε την επικαιρότητα την τελευταία βδομάδα

Από την πρώτη στιγμή, έχω επισημάνει ότι θα πρέπει να μιλάμε για το μέλλον, για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και να μην ανακυκλώνουμε το κακό παρελθόν και να μην επενδύουμε σε μία πολιτική διαμάχη η οποία δίνει έμφαση στο διχασμό και στη λάσπη. Αυτό προσπάθησε και προσπαθεί να κάνει η Κυβέρνηση με την υπόθεση της Novartis.

Πιστεύω ότι όσοι παρακολούθησαν τη συζήτηση στη Βουλή κατέληξαν στα συμπεράσματά τους γιατί αυτή είναι μία υπόθεση η οποία στήθηκε με αποκλειστικό σκοπό να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να σπιλώσει ο κ. Τσίπρας τους πολιτικούς του αντιπάλους. Εγώ δεν επιδιώκω να πάμε σε εκλογές  σε  αυτό το κλίμα. Θέλω να μιλήσω για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, αλλά ταυτόχρονα θα αμυνθούμε απέναντι σε οποιαδήποτε επίθεση δεχθούμε ως Νέα Δημοκρατία.

Και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι γύρω από  την υπόθεση   της Novartis -ότι πίσω από ένα πραγματικό  σκάνδαλο  διότι υπάρχει πραγματικό ζήτημα με τη φαρμακευτική δαπάνη- κρύβεται μία οργανωμένη σκευωρία η οποία είχε ως αποκλειστικό σκοπό να σπιλώσει ο κ. Τσίπρας τους πολιτικούς του αντιπάλους. Νομίζω ότι αυτό αποκαλύφθηκε πάρα πολύ ξεκάθαρα μετά την τελευταία συζήτηση στη Βουλή και εγώ θα επιμείνω να αποκαλυφθεί όλη η πλευρά αυτής της υπόθεσης.

Τι εννοώ... Εννοώ ότι τη στιγμή που συστήνεται αυτή η Προκαταρκτική Επιτροπή, οφείλει να διερευνήσει όλη την αλήθεια. Να έρθουν οι μάρτυρες, οι προστατευόμενοι με η χωρίς κουκούλα, αυτό δεν με ενδιαφέρει τόσο πολύ αλλά κυρίως να δοθεί η δυνατότητα σε 10 πολιτικά πρόσωπα, κ. Αυτιά, να εξεταστούν κατ’ αντιπαράσταση με τους μάρτυρες για να μπορούν και αυτοί να αποδείξουν την αθωότητα τους. Με άλλα λόγια αυτό το οποίο λέω είναι να μην σπεύσει ο κ. Τσίπρας άρον - άρον να κλείσει την Προκαταρκτική Επιτροπή και να επιστρέψει την υπόθεση στην Δικαιοσύνη. Αυτό θα ισοδυναμεί με την απόλυτη συγκάλυψη και αυτό εμείς και εγώ προσωπικά δεν θα το ανεχθούμε.

Για το Σκοπιανό

Γιώργος Αυτιάς: Υποδέχτηκε η κυρία Μέρκελ τον Σκοπιανό Πρωθυπουργό λέγοντας: «Καλωσορίζω τον Μακεδόνα Πρωθυπουργό». Ξέρετε τι ακούω όλες αυτές τις μέρες; Ξέρει κάτι η Μέρκελ που δεν ξέρουμε εμείς; Υπάρχει κάτι άλλο το οποίο δεν γνωρίζουμε; Τι κάνει ο Μητσοτάκης σ’ αυτή την περίπτωση; Τι κάνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση; Έχει βγει τόσος κόσμος στους δρόμους. Υπάρχει μια ολόκληρη ιστορία. Εδώ η Αξιωματική Αντιπολίτευση για αυτό το θέμα τι σκέφτεται; Τι θα κάνει; Τι θα κάνετε εσείς;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς να πω ξεκάθαρα ότι η τοποθέτηση της Καγκελαρίου Μέρκελ δεν ήταν χρήσιμη σε αυτή τη συγκυρία. Όταν υπάρχει μια ανοιχτή διαπραγμάτευση και υπάρχει μεγάλη ευαισθησία στην κοινή γνώμη, είναι καλό να αποφεύγεται να χρησιμοποιείται ο όρος «Μακεδόνας», «Μακεδονία» όταν αναφερόμαστε στην πΓΔΜ, στο Κράτος των Σκοπίων.

Το λέω αυτό γιατί αν απεδείχθη κάτι από αυτή την υπόθεση κ. Αυτιά, είναι ότι υπάρχει μεγάλη πατριωτική ευαισθησία από τη σημερινή κοινωνία γύρω από το ζήτημα και αυτό δεν μπορεί κάποιος να το παραγνωρίσει. Μετά από 8 χρόνια μεγάλης κρίσης, οι Έλληνες στα ζητήματα της εθνικής τους ταυτότητας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι. Όλοι οι Έλληνες, όχι μόνο οι Μακεδόνες. Τουλάχιστον η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων.

Είναι πολύ ευαίσθητα θέματα αυτά. Και το μεγάλο λάθος του κ. Τσίπρα είναι ότι δίχασε τον λαό και πάνω σε αυτό το θέμα. Χαρακτήρισε όλους όσοι έχουν αυτή την ευαισθησία ακροδεξιούς, όχλο, περίπου γραφικούς. Αυτό είπε ο κ. Τσίπρας στους ανθρώπους οι οποίοι διαδήλωσαν τον πατριωτισμό τους, έτσι όπως τον αισθάνονται. Ότι είναι περίπου γραφικοί, ότι δεν καταλαβαίνουν, ότι είναι ξεπερασμένοι από τα γεγονότα. Δεν είναι έτσι. Ο κ. Τσίπρας χειρίστηκε αυτή την υπόθεση από την αρχή μέχρι το τέλος λανθασμένα. Τον ενδιέφερε μόνο να διχάσει την Αντιπολίτευση. Δεν σχημάτισε εθνικό μέτωπο. Και ακολουθεί μια τελείως λάθος διαπραγματευτική πολιτική.

Γιατί το λέω αυτό; Διότι δεν έθεσε ως σημείο αφετηρίας την ουσία του ζητήματος. Ποια είναι αυτή; Αν δεν αλλάξουν τα Σκόπια το Σύνταγμά τους, δεν συζητάμε τίποτα παραπέρα. Αυτό το είπαμε εμείς από την αρχή. Το θέσαμε ως όρο απαράβατο για να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση. Ο κ. Τσίπρας, δεν το έκανε. Και σήμερα ακόμα ο κ. Ζάεφ λέει ξεκάθαρα ότι εγώ δεν έχω καμία πρόθεση να αλλάξω το Σύνταγμά μου. Άρα τι ακριβώς συζητάμε; Θα σας πω τι συζητάει ο κ. Τσίπρας. Μια λύση, η οποία δεν είναι λύση πακέτο, αλλά είναι λύση σε δόσεις. Τα δίνει όλα και αγοράζει σε δόσεις. Τι αγοράζει δηλαδή; Να συμφωνήσουμε στο όνομα τώρα, το όποιο όνομα και στη συνέχεια να αναλάβουν τα Σκόπια κάποιες δεσμεύσεις.

Εμείς λέμε όχι. Είμαι εντελώς ξεκάθαρος. Λέμε όχι σε οποιαδήποτε λύση έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Και λέμε όχι διότι αυτή είναι μια λύση η οποία σήμερα δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Εγώ είμαι ο πρώτος που θα σας πω ότι θέλω καλές σχέσεις με τους γείτονές μας και η Ελλάδα πρέπει να παίξει έναν ρόλο σταθερότητας και να είναι η πραγματική ατμομηχανή ανάπτυξης στα Βαλκάνια.

Αλλά θα επαναλάβω κάτι το οποίο είπα στην πρώτη μου δημόσια τοποθέτηση: Δεν θα διχάσουμε και δεν θα διχάσω τον ελληνικό λαό για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Η λύση πρέπει να είναι μια λύση η οποία διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα και κυρίως αντιμετωπίζει το ζήτημα του αλυτρωτισμού, εξασφαλίζοντας ότι όποιες αλλαγές θα είναι αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων.



Για τα ελληνοτουρκικά

Γιώργος Αυτιάς: Θα πληροφορηθήκατε και εσείς το επεισόδιο της Παρασκευής νοτίως της Κύπρου με την ΕΝΙ και τους Τούρκους. Αλλά οι Τούρκοι, όπως γράφτηκε και στον Τύπο, φτάσανε μέχρι έξω από το Καβοντόρο. Και οι Τούρκοι προκαλούν. Προκαλούν συνεχώς και δεν σας το λέω επειδή είμαι νησιώτης. Σας το λέω επειδή έτσι αισθάνομαι, όπως αισθάνεται και η κοινή γνώμη. Που πάμε, κύριε Πρόεδρε; Τι ακριβώς συμβαίνει; Θα συνεχιστεί αυτή η προκλητικότητα; Και η Ελλάδα τι θα κάνει;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να γυρίσουμε το ρολόι του χρόνου λίγο πίσω, κ. Αυτιά. Επίσκεψη Ερντογάν. Είχαμε προειδοποιήσει ότι ήταν μια επίσκεψη η οποία έχει γίνει χωρίς ξεκάθαρο σκοπό, χωρίς ξεκάθαρο στόχο, απροετοίμαστη. Κάποιοι πανηγύριζαν για την επίσκεψη. Το μόνο αποτέλεσμα το οποίο είχαμε ήταν να υπάρχει ένταση και κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο. Αυτές οι συμπεριφορές, είναι συμπεριφορές οι οποίες είναι απαράδεκτες. Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί το δίκιο της με αυτοπεποίθηση, με επίκληση του Διεθνούς Δικαίου και με τη στήριξη των συμμάχων της, ως μία ευρωπαϊκή χώρα η οποία σέβεται το νόμο και το Διεθνές Δίκαιο.

Ήδη έχω μιλήσει με όλους τους συναδέλφους μου, ομολόγους στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Και βρέθηκα στο εξωτερικό στο Μόναχο, στη μεγαλύτερη Διάσκεψη Ασφάλειας όπου ενημέρωσα όλους τους συνομιλητές μου, για αυτά τα οποία γίνονται. Και αυτό το οποίο είναι σημαντικό αυτή τη στιγμή, είναι να υπάρχει μια γρήγορη αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο.

Αυτό περιμένω, αυτό ζητώ από την Τουρκία, αυτό ζήτησα από τον κ. Γκιλντιρίμ τον οποίο συνάντησα. Του είπα ότι πρέπει να υπάρχει αποκλιμάκωση στο Αιγαίο άμεσα. Να αποφεύγονται οποιασδήποτε ενέργειες οι οποίες είναι προκλητικέ. Αυτή τη στιγμή ξεκάθαρα παραβιάζεται το κλίμα των καλών σχέσεων και της καλής γειτονίας  μεταξύ των χωρών.

Η απάντησή του ήταν ότι αυτό επιθυμεί και ο ίδιος. Αλλά ξέρετε, αυτό δεν αρκεί. Αυτό πρέπει να το δούμε έμπρακτα. Περιμένουμε λοιπόν. Αλλά εγώ δεν είμαι ο χειριστής στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής. Δεν είμαι εγώ Υπουργός Εξωτερικών ούτε ο Πρωθυπουργός.

Για φορολογία - ΕΝΦΙΑ

Μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και στον ΕΝΦΙΑ. Αυτό ξεκινάει αμέσως. Θα σας εξηγήσω γιατί το λέω το αμέσως:

• Πρώτον, διότι έχω απόλυτη εμπιστοσύνη ότι το σχέδιό μας για την οικονομία θα δώσει πρόσθετο χώρο από την ίδια την ανάταξη   την οποία θα προκαλέσουμε. Είμαι απολύτως πεπεισμένος γι’ αυτό.

• Δεύτερον, διότι έχουμε ήδη εντοπίσει - δεν έχουμε το χρόνο σήμερα να το αναλύσουμε, αλλά με μεγάλη χαρά σε μία άλλη ευκαιρία να σας τα πω -  στοχευμένες περικοπές δαπανών οι οποίες θα μπορέσουν σε πρώτη φάση να εξισορροπήσουν την όποια απώλεια εσόδων από τη μείωση των φόρων.

• Τρίτον, διότι έχουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο για το πως θα βελτιώσουμε τη φορολογική συμμόρφωση. Και αυτή τη στιγμή έχουμε τις δυνατότητες και την πληροφορία πια  να μπορούμε πραγματικά και στοχευμένα  να κυνηγήσουμε αυτούς οι οποίοι φοροδιαφεύγουν.

• Και τέταρτον διότι ξέρετε πάρα πολύ καλά, κ. Αυτιά, ότι σήμερα η αύξηση των φόρων σπρώχνει νομοτελειακά πάρα πολύ κόσμο στην μαύρη οικονομία. Και αυτό γίνεται και γίνεται κατά κόρον.