Breaking News

Η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Παρασκευής, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν με παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών. Η Τουρκία οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Το επόμενο διάστημα η Αγκυρα πρέπει να λάβει πάρα πολύ σοβαρά υπόψη της ότι η Ελλάδα δεν είναι μία ασήμαντη χώρα, είναι μια χώρα μέλος της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, όπως είναι και η Τουρκία (μέλος του ΝΑΤΟ), συνεπώς αυτή η λογική της προκλητικότητας δεν οδηγεί πουθενά, αποδυναμώνει την ίδια την Τουρκία. Eμείς θα είμαστε εδώ για να κρατάμε πάντα ανοικτές τις πόρτες του διαλόγου, αλλά πρέπει να γίνει απολύτως σαφές ότι υπάρχουν όρια».

Για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων δήλωσε, μεταξύ άλλων:

«Εμείς από την πρώτη στιγμή έχουμε πει την πάσα αλήθεια. Δεν μας πιέζει κανείς, δεν βιαζόμαστε, είναι δική μας η πρωτοβουλία να λύσουμε ένα πρόβλημα που επιβαρύνει την εξωτερική πολιτική της χώρας, ιδιαίτερα όταν έχει να αντιμετωπίσει υπαρκτούς κινδύνους.

Πρέπει να λυθεί αυτό το χρόνιο πρόβλημα με μια λύση βιώσιμη, σταθερή, που θα εδράζεται σε στέρεα θεμέλια και γι' αυτό το λόγο πήραμε την πρωτοβουλία να συναντήσω τον Ζ. Ζάεφ στο Νταβός και να ανοίξουμε ένα διάλογο εποικοδομητικό για το πώς θα μπορούσε να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Για μας η εκδοχή της λύσης θα είναι μια πολύ θετική εκδοχή, σε ότι αφορά την εξωτερική μας πολιτική, Για τη γείτονα χώρα, όμως, είναι κάτι παραπάνω. Η ευρωπαϊκή της προοπτική είναι υπαρξιακής σημασίας. Αν κάποιοι πρέπει να βιάζονται και να πιέζονται δεν είμαστε εμείς...».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου.