Breaking News

Σαν σήμερα ξεκινά η γερμανική επίθεση κατά της Ελλάδας (video+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Η γερμανική επίθεση στην Ελλάδα θεωρείται συνέχεια και παραλληλία του Ελληνοϊταλικού πολέμου που είχε ξεκινήσει στις 28 Οκτωβρίου 1940. Ξεκίνησε σαν σήμερα, στις 5:15 το πρωί της Κυριακής 6 Απριλίου 1941, με την επίθεση γερμανικών στρατευμάτων στη χώρα μας μέσω Βουλγαρίας και Γιουγκοσλαβίας. 

Δύο γερμανικά σώματα στρατού επιτέθηκαν στις ελληνικές θέσεις στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Παρά την ηρωική αντίσταση των αμυνομένων η μάχη διήρκεσε μόλις τέσσερις μέρες, καθώς η γερμανική επίθεση μέσω Γιουγκοσλαβίας υπερκέρασε τις θέσεις άμυνας και απειλούσε τα μετόπισθεν των ελληνικών στρατευμάτων.

Στις 9 Απριλίου παραδόθηκαν τα ελληνικά στρατεύματα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με τους Γερμανούς να εκφράζουν τον θαυμασμό τους για την ανδρεία και μαχητικότητα των Ελλήνων.


Η «Μηχανή του Χρόνου» με το Χρίστο Βασιλόπουλο, είχε παρουσιάσει στην τότε ΝΕΡΙΤ τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941 και το έπος της μάχης των οχυρών.

H εκπομπή παρουσίασε όλο το δραματικό παρασκήνιο της επίθεσης, τον διπλωματικό πόλεμο και τη στάση των Βαλκάνιων γειτόνων μας στην πρόταση του Χίτλερ.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στην ηρωική άμυνα του ελληνικού στρατού στην περίφημη «γραμμή Μεταξά» στη Μακεδονία και τις αιματηρές μάχες στα οχυρά, που άντεξαν στην τρομακτική δύναμη πυρός της Βέρμαχτ.

Η οχυρωματική γραμμή εκτείνονταν από τις Σέρρες μέχρι την Κομοτηνή και αποτελούνταν από 21 αυτόνομα οχυρά, τα οποία συνδέονταν μεταξύ τους με υπόγειες στοές. Η «Μηχανή του Χρόνου» βρέθηκε μέσα στις περίφημες στοές του Οχυρού Ρούπελ, μίλησε με αξιωματικούς, ερευνητές, ιστορικούς, καθώς και με συγγενικά πρόσωπα μαχητών για το δεύτερο μεγάλο ΟΧΙ στους ξένους εισβολείς.

Η εκπομπή φώτισε την ξεχωριστή ιστορία του λοχία Δημήτρη Ίτσιου που αμύνθηκε μέχρι τέλους, αφού εξάντλησε και τις 33.000 σφαίρες που είχε στο πυροβολείο του. Επίσης, περιέγραψε τις δραματικές ώρες της πυροβολαρχίας του Κυριακίδη που αρνήθηκε να σταματήσει να ρίχνει βολές αποκαλύπτοντας τη θέση του, ώστε να μην αφήσει αβοήθητους τους στρατιώτες των οχυρών που έκαναν επιθέσεις εφ' όπλου λόγχη.

Η ιστορία της κατάρριψης των περίφημων αεροπλάνων Στούκας από τον στρατιώτη Σεραφείμ Καραβασίλη, είναι σπάνια και μαζί με άλλες «ζωντάνεψαν» τις κρίσιμες ώρες της γερμανικής εισβολής, μέσα από σπάνια οπτικοακουστικά ντοκουμέντα και μαρτυρίες βετεράνων.