Breaking News

Alan Bean: Πέθανε ο τέταρτος άνθρωπος που περπάτησε στη Σελήνη (video+photos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ο πρώην Αμερικανός αστροναύτης Alan Bean, ο οποίος ήταν ο τέταρτος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι, πέθανε σε ηλικία 86 ετών, ανακοίνωσε η οικογένειά του και η NASA τις βραδινές ώρες του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας). Ήταν το τελευταίο εν ζωή μέλος του πληρώματος του Apollo 12.

Οι τρεις αστροναύτες που περπάτησαν στη Σελήνη πριν τον Alan Bean ήταν ο Neil Armstrong και ο Buzz Aldrin από το Apollo 11 τον Ιούλιο του 1969 και ο Charles Conrad ο οποίος βρισκόταν, επίσης, στην αποστολή Apollo 12. Από τους τέσσερις άντρες μόνο ο Aldrin βρίσκεται ακόμη εν ζωή και είναι 88 ετών.

Όπως αναφέρει το BBC, ο Alan Bean αρρώστησε πριν από δύο εβδομάδες, κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην Ιντιάνα και πέθανε σε νοσοκομείο στο Χιούστον, έχοντας διπλά του τα αγαπημένα του πρόσωπα. Άφησε πίσω του τη σύζυγό του Leslie, μία αδελφή και δύο παιδιά από έναν προηγούμενο γάμο του.


Ο Alan Bean γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου 1932, στην πόλη Wheeler του Τέξας. Ήταν πιλότος δοκιμών του αμερικανικού Ναυτικού και επιλέχθηκε από την NASA ως εκπαιδευόμενος το 1963.

Πήγε στο διάστημα δύο φορές. Η πρώτη φορά ήταν τον Νοέμβριο του 1969 ως μέλος του πληρώματος Apollo 12, που ήταν η έκτη επανδρωμένη διαστημική πτήση του προγράμματος Apollo και η δεύτερη που προσεδαφίστηκε στη Σελήνη. Εκτοξεύτηκε στις 14 Νοεμβρίου του 1969, από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα, τέσσερις μήνες μετά το Apollo 11.


Το 1973 ήταν διοικητής της αποστολής Skylab 3, στη δεύτερη και τελευταία πτήση του στο διάστημα προς τον διαστημικό σταθμό της Αμερικής Skylab.

Αποσύρθηκε από τη Nasa το 1981 και στη μεταγενέστερη ζωή του έγινε καλλιτέχνης, δημιουργώντας έργα ζωγραφικής, εμπνευσμένα από τις εμπειρίες του και το χώρο του διαστήματος.

Ο αστροναύτης Mike Massimino περιέγραψε τον Bean ως "το πιο εκπληκτικό άτομο που γνώρισε ποτέ".

Δείτε το βίντεο που ανέβασε στο Twitter η NASA.



Πληροφορίες από: BBC