Breaking News

Επτά χρόνια χωρίς τον Μοχάμεντ Άλι (video+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Επτά χρόνια συμπληρώθηκαν από το θάνατο του Muhammad Ali (Μοχάμεντ Άλι). Ο παγκόσμιος θρύλος της πυγμαχίας έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 3 Ιουνίου 2016, σε ηλικία 74 ετών, σε ένα νοσοκομείο στην πόλη του Φοίνιξ, στην Αριζόνα των ΗΠΑ.

Ο Muhammad Ali, που έδινε μάχη με τη νόσο του Πάρκινσον για περίπου 32 χρόνια, ονομαζόταν Cassius Marcellus Clay πριν ασπαστεί το Ισλάμ. 

Το 1960 κατέκτησε το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης, στην κατηγορία βαρέων βαρών.

Υπήρξε ο πρώτος πυγμάχος που κατέκτησε τρεις φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή (1964, 1974, 1978), τον οποίο υπερασπίστηκε με επιτυχία συνολικά 19 φορές. Αποσύρθηκε το 1981, έχοντας κερδίσει τους 56 από τους 61 αγώνες του.

Στέφθηκε «Αθλητής του Αιώνα» από το Sports Illustrated και «Αθλητική Προσωπικότητα του αιώνα» από το BBC, ενώ άναψε την Ολυμπιακή Φλόγα στην Ατλάντα το 1996 και κουβάλησε το 2012 τη σημαία στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.


Ήταν επίσης ένας ακτιβιστής και υπερασπιστής των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων, ξεπερνώντας τα όρια του αθλητισμού, τη φυλής και της εθνικότητας.

«Θέλω να με θυμούνται όχι μόνο σαν έναν καλό πυγμάχο, αλλά ως έναν άνθρωπο που ποτέ δεν πούλησε τους δικούς του ανθρώπους, που αγωνίστηκε για τις πεποιθήσεις του, που προσπάθησε να ενώσει όλη την ανθρωπότητα μέσω της πίστης και της αγάπης» έλεγε ο Muhammad Ali, που παντρεύτηκε 4 φορές και απέκτησε 9 παιδιά.


Με πληροφορίες από: BBC