Breaking News

Όλιβερ Χάρντι: Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο «Χοντρός» της μεγάλης οθόνης (video+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ο Όλιβερ Χάρντι (Oliver Hardy), ο γνωστός σε όλους μας «Χοντρός», το πληθωρικό μισό του κινηματογραφικού ζευγαριού «Χοντρός - Λιγνός (Σταν Λόρελ)», έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 7 Αυγούστου 1957.

Ο Νόρβεν Χάρντι, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 1892. Ξεκίνησε τη ζωή του ως όμορφος μπέμπης σε μία πολυμελή οικογένεια στην Τζόρτζια των ΗΠΑ και ήταν το μικρότερο από έξι παιδιά. Ο πατέρας του ήταν δικηγόρος και πέθανε όταν ο Όλιβερ ήταν 10 ετών. 

Είχε φυσική κλίση στο τραγούδι (όλη η οικογένεια αγαπούσε τη μουσική) και σπούδασε μάλιστα τενόρος στη Μουσική Ακαδημία της Ατλάντας. Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο το 1914 (στην ταινία Outwitting Dad) και στα επόμενα χρόνια ερμήνευσε δευτερεύοντες ρόλους. Ζύγιζε 127 κιλά και είχε ύψος 1,88 μ. Η αγάπη του στο φαγητό τον βοήθησε να διατηρήσει τον όγκο του, αν και νέος ασχολιόταν με τα σπορ, έπαιζε ποδόσφαιρο και λάτρευε (ως μεγάλος) το γκολφ. Ήταν ευκίνητος και πολύ καλός χορευτής.

Πριν γνωρίσει τον Σταν Λόρελ, ο Όλιβερ Χάρντι είχε παίξει σε περισσότερες από 250 ταινίες. Μαζί με τον Σταν Λόρελ, όμως, αποτέλεσαν το διασημότερο κωμικό δίδυμο στην ιστορία του κινηματογράφου.

Το δίδυμο δημιουργήθηκε από τον παραγωγό Χολ Ρόουτς, που ήταν ο πνευματικός πατέρας του Χοντρού και του Λιγνού, μαζί με τον σκηνοθέτη Λίο Μακ Κάρεϊ.

Πρωτοσυναντήθηκαν στην οθόνη στο The Lucky Dog (1921) και γύρισαν ως ζευγάρι περισσότερες από 100 ταινίες. Οι κωμωδίες τους απλές σε δράση, γίνονταν απολαυστικές από τις συνεχείς ανατροπές των καταστάσεων.

Ο Χοντρός και ο Λιγνός, το διασημότερο δίδυμο στην ιστορία του κινηματογράφου, έπαψε ουσιαστικά να υπάρχει πριν από τον κλινικό θάνατο του ζεύγους. Την τελευταία τους ταινία τη γύρισαν στη Γαλλία το 1950 (Οι Νέοι Ροβινσώνες).


Οι βασιλιάδες του γέλιου ήταν ήδη εξασθενημένοι και κουρασμένοι. Αλλά από τη στιγμή που συναντήθηκαν, τέλη του 1920, ως τη χρονιά που ο Όλιβερ Χάρντι πέθανε, παρέμειναν στενά συνδεδεμένοι, όχι μόνο γιατί το ντουέτο τους πωλούσε, αλλά γιατί ήταν και καλοί φίλοι: 

«Ο Όλι ήταν σαν αδελφός μου. Νιώθαμε ο ένας τον άλλον, αν και δεν κάναμε συχνά παρέα έξω από τα πλατό. Η ζωή του έξω από το στούντιο ήταν αφιερωμένη στα σπορ και κυρίως στο γκολφ, που λάτρευε. Η δική μου ζωή, ήταν δουλειά και τίποτα άλλο. Μου άρεσε να παρακολουθώ την ταινία σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν μαλώσαμε ποτέ» είχε δηλώσει ο Σταν Λόρελ.

Ο Όλιβερ Χάρντι πέθανε στις 7 Αυγούστου 1957, σε ηλικία 65 χρόνων, ύστερα από μακροχρόνια ασθένεια. Λίγα χρόνια αργότερα, στις 23 Φεβρουαρίου 1965, έφυγε από τη ζωή και ο Σταν Λόρελ.


Δύο αστεροειδείς, οι 2865 και 2866 ονομάστηκαν «Λόρελ» και «Χάρντι» στη μνήμη των Σταν Λόρελ και Όλιβερ Χάρντι.

Πληροφορίες από: wikipedia