Breaking News

Ρεκόρ συμμετοχών στη δημόσια διαβούλευση για τη θερινή ώρα (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Το ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με τη διατήρηση ή όχι της θερινής ώρας, συμπλήρωσαν 4,6 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες. 

Η δημόσια διαβούλευση ξεκίνησε στις 4 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 16 Αυγούστου.

Σύμφωνα με το πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων LUSA, πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε δημόσια διαβούλευση της Κομισιόν. Η προηγούμενη μεγαλύτερη είχε σημειωθεί για το ζήτημα των πτηνών και των βιοτόπων, με 552.000 απαντήσεις.

Η Κομισιόν θα αναλύσει τις απαντήσεις και κατόπιν θα συντάξει έκθεση για τα αποτελέσματα, την οποία θα παρουσιάσει το προσεχές διάστημα.

Η θερινή ώρα υιοθετήθηκε στην Ευρώπη το 1976 με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας και την εξοικονόμηση ενέργειας. Σήμερα το τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού που χρησιμοποιεί τη θερινή ώρα αποτελεί μειοψηφία, καθώς σχεδόν όλες οι Ασιατικές και Αφρικανικές χώρες δεν συμμετέχουν.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε υιοθετήσει τον περασμένο Φεβρουάριο ψήφισμα υπέρ της κατάργησης της θερινής ώρας, με το επιχείρημα ότι πλήττει, εκτός της ανθρώπινης υγείας, τη γεωργία, αλλά και την οδική ασφάλεια. Τότε το ψήφισμα (384 ψήφοι υπέρ, 153 κατά και 12 αποχές) δεν ήταν δεσμευτικό, ωστόσο είχε επιτρέψει στην Κομισιόν να αξιολογήσει την οδηγία περί θερινής ώρας.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του Euronews.