Breaking News

Διεθνής Ημέρα Φιλανθρωπίας (photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Τιμώντας την ημερομηνία του θανάτου της Μητέρας Τερέζας, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε το 2012 την 5η Σεπτεμβρίου ως Διεθνής Ημέρα Φιλανθρωπίας.

Η Διεθνής Ημέρα Φιλανθρωπίας (International Day of Charity) είναι αφιερωμένη στο να τιμήσει την επιθυμία των ανθρώπων να βοηθούν τα πιο μειονεκτούντα μέλη της κοινωνίας και να προάγουν τις φιλανθρωπικές δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο. 

Ο πρωταρχικός σκοπός της Διεθνούς Ημέρας Φιλανθρωπίας είναι να καλλιεργήσει τη συναίσθηση και να εξασφαλίσει ένα κοινό βήμα για δραστηριότητες συνδεόμενες με τη φιλανθρωπία σε όλο τον κόσμο για άτομα, φιλανθρώπους, φιλανθρωπικούς και εθελοντικούς οργανισμούς, για τους δικούς τους σκοπούς σε τοπικό, εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Η Μητέρα Τερέζα

Η Μητέρα Τερέζα ή Αγία Τερέζα της Καλκούτας ήταν αλβανικής καταγωγής καθολική μοναχή, ιδρύτρια του τάγματος «Ιεραπόστολοι της Φιλανθρωπίας», που ανέπτυξε πολυετή ανθρωπιστική δράση και ιεραποστολικό έργο, ειδικότερα στην Ινδία.

Γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου του 1910. Πήγε στο Νταρτζίλινγκ της Ινδίας το 1929 και ορκίστηκε ως μοναχή το 1931. Το 1937 δούλεψε σαν δασκάλα σε ένα σχολείο στην Καλκούτα. Το 1950, πήρε την άδεια από το Βατικανό για να ξεκινήσει το ιεραποστολικό της έργο. Το 1952 μετέτρεψε έναν παλαιό Ινδουιστικό ναό στην Καλκούτα σε κτίριο για την ίαση των ανθρώπων που πεθαίνουν. Επίσης, το 1955 άνοιξε ένα ορφανοτροφείο στην Καλκούτα. Στην συνέχεια άνοιξε νοσοκομεία και ορφανοτροφεία σε ολόκληρη την Ινδία αλλά και στην Ρώμη, την Τανζανία και την Αυστρία.

Το 1979 κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο προκειμένου να βοηθήσει τους φτωχούς και τους αρρώστους. Ενδεικτικά, βοήθησε τους πεινασμένους στην Αιθιοπία, τα θύματα της πυρηνικής έκρηξης στο Τσερνομπίλ το 1986, καθώς και τα θύματα του σεισμού στην Αρμενία το 1988. Το 1983, κατά την διάρκεια επίσκεψής της στον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β', έπαθε καρδιακή προσβολή και έκτοτε κυκλοφορούσε με βηματοδότη. Πέθανε στις 5 Σεπτεμβρίου 1997 στην Καλκούτα της Ινδίας, σε ηλικία 87 ετών.

Μετά το θάνατό της ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' ξεκίνησε τη διαδικασία αγιοποίησής της και στις 19 Οκτωβρίου 2003 οσιοποιήθηκε, φτάνοντας το τρίτο από τα τέσσερα στάδια της διαδικασίας αγιοποίησης. Στις 4 Σεπτεμβρίου 2016 ολοκληρώθηκε η διαδικασία με μία σεμνή τελετή στο Βατικανό όποτε κηρύχθηκε επισήμως από τον Πάπα Φραγκίσκο Αγία της Καθολικής Εκκλησίας.


Με πληροφορίες από: wikipedia