Breaking News

Ο Έρνο Ρούμπικ μιλάει για τον διάσημο Κύβο του (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Όλοι γνωρίζουν τον Κύβο του Ρούμπικ, όχι όμως και τη λύση του. Το πολύχρωμο τρισδιάστατο μηχανικό παζλ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια όλων των εποχών. Περισσότεροι από 450 εκατ. κύβοι έχουν πουληθεί από το 1980.

Πριν λίγους μήνες ο 22χρονος Αυστραλός Feliks Zemdegs κατέρριψε τις δικές του επιδόσεις, σημειώνοντας νέο ρεκόρ (4,22 δευτερόλεπτα).

Επινοήθηκε το 1974 από τον Ούγγρο γλύπτη και καθηγητή αρχιτεκτονικής Έρνο Ρούμπικ, ο οποίος γεννήθηκε στη Βουδαπέστη στις 13 Ιουλίου του 1944.

Ο πατέρας του ήταν μηχανικός σε αεροπλάνα και η μητέρα του ποιήτρια. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης Műszaki Egyetem από όπου αποφοίτησε το 1967 και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων και στη γλυπτική. Από το 1971 μέχρι το 1975 δούλεψε ως αρχιτέκτονας και στη συνέχεια έγινε καθηγητής στο Κολλέγιο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βουδαπέστης Iparművészeti Főiskola.

«Είναι πολύπλοκος για όσους δεν τον καταλαβαίνουν. Αν τον καταλάβεις, η λύση είναι απλή. Αποκαλούσα τον κύβο ένα έργο τέχνης στην αρχή και ταυτόχρονα ένα πνευματικό έργο. Τον είχα ονομάσει αρχικά Μαγικό Κύβο. Τον πρώτο καιρό ήταν δύσκολο να βρεθούν συνεργάτες καθώς έλεγαν ότι "Δεν μοιάζει με παιχνίδι και ως παζλ είναι πολύ δύσκολο να λυθεί, οπότε γιατί να τον αγοράσει κάποιος;"» λέει, μεταξύ άλλων, o Έρνο Ρούμπικ σε βίντεο που δημοσίευσε το Insider, προσθέτοντας ότι είχε ξαφνιαστεί με την τεράστια επιτυχία της κατασκευής του.

Σύμφωνα με το Insider, ο ίδιος χρειάστηκε περισσότερο από ένα μήνα για να βρει τη λύση.

Δείτε το βίντεο.