Breaking News

Έφυγε από τη ζωή ο παραγωγός των ταινιών Rambo, Evita και Die Hard (photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 74 ετών, ο Άντριου Βάνια (Andy Vajna), ο Ούγγρος παραγωγός των ταινιών: "Ράμπο", "Εβίτα", "Εξολοθρευτής", "Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει" και πολλών άλλων.

Σύμφωνα με το ABC News, που επικαλείται ανακοίνωση από το Εθνικό Ίδρυμα Κινηματογράφου της Ουγγαρίας, ο Vajna απεβίωσε την Κυριακή στο σπίτι του στη Βουδαπέστη μετά από μακρά ασθένεια.

Τόσο ο Σιλβέστερ Σταλόνε όσο και ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ τον αποχαιρέτησαν με αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο Andrew G. Vajna υπήρξε παραγωγός συνολικά 59 ταινιών. Γεννήθηκε στη Βουδαπέστη στις 1 Αυγούστου 1944 και έφυγε από την Ουγγαρία το 1956, στα 12 χρόνια του, με τη βοήθεια του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, έπειτα από την καταστολή της Ουγγρικής Επανάστασης από τους Σοβιετικούς. Μετά από κάποιο διάστημα στον Καναδά, επανενώθηκε τελικά με την οικογένειά του στο Λος Άντζελες.

Μετά από σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (UCLA), λειτούργησε κινηματογράφους στο Χονγκ Κονγκ, όπου ίδρυσε, επίσης, μια επιτυχημένη εταιρία παραγωγής περουκών.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 ίδρυσε την εταιρία παραγωγής ταινιών Carolco, με τον Μάριο Κασάρ. Εκτός από τη σειρά ταινιών "Ράμπο", οι δύο άνδρες ήταν οι παραγωγοί και άλλων γνωστών επιτυχιών, όπως "Η μεγάλη απόδραση των 11".

Από το 2011 ήταν μέλος της κυβέρνησης Όρμπαν, υπεύθυνος για την ανάπτυξη της κινηματογραφικής βιομηχανίας της Ουγγαρίας.

Οι ταινίες του έχουν κερδίσει πολλά κορυφαία βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ. Το 2016 ο "Γιος του Σαούλ", χρηματοδοτούμενος κυρίως από το Εθνικό Ίδρυμα Κινηματογράφου της Ουγγαρίας, κέρδισε το Όσκαρ για την καλύτερη ξενόγλωσση ταινία.

Επίσης, είχε αποκτήσει έναν από τους βασικούς τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας και διέθετε μετοχές σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.