Breaking News

Ελένη Κυπραίου: Η πρώτη παρουσιάστρια της ελληνικής τηλεόρασης (videos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης η τηλεόραση του χθες ζωντάνεψε στο «Βινύλιο»: οι διαφημίσεις, οι σειρές, τα «παιδικά», οι εκπομπές που αγαπήσαμε και η αισθητική, η κουλτούρα και η ποιότητα μιας εποχής, που ενώ δεν είναι και τόσο μακρινή, φαντάζει σαν χαμένη, ασπρόμαυρη, θολή ανάμνηση...

Η Ελένη Κυπραίου ήταν η πρώτη παρουσιάστρια της ελληνικής τηλεόρασης, που έκανε την παρθενική της εμφάνιση στις 23 Φεβρουαρίου 1966.

Η ίδια ανήγγειλε το ξεκίνημα του νέου μέσου επικοινωνίας. Σύμφωνα με τη Μηχανή του Χρόνου, επί μιάμιση ώρα παρουσίασε σύντομες ειδήσεις, σχόλια και ντοκιμαντέρ. Ήταν μια ιστορική ημέρα που θα άλλαζε την καθημερινότητα των Ελλήνων.

Η wikipedia αναφέρει (δείτε αναλυτικά το βιογραφικό της στο τέλος): Στις 23 Φεβρουαρίου 1966 και ώρα 18.30 με τη φράση της: "Καλησπέρα σας, από σήμερα ..." εγκαινίασε την πρώτη επίσημη τηλεοπτική εκπομπή του τότε ΕΙΡ, που ήταν δίωρη (18.30-20.30), υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση και σκηνοθεσία του Γιώργου Κάρτερ.

Η Ελένη Κυπραίου μίλησε χθες στο «Βινύλιο». Όπως εξήγησε, επειδή δεν υπάρχει υλικό από την πρώτη εκπομπή, έγινε αναπαράσταση μερικά χρόνια μετά.

«Έπρεπε κάτι να μείνει σαν αρχειακό υλικό. Νομίζω γι' αυτό το κάναμε... Θυμάμαι το φόρεμα που φορούσα... το φόρεσα πολλά χρόνια μετά. Δεν έχει καμία σχέση η πρώτη παρουσίαση μ' αυτή που δείξατε. Είχα μεγάλο τρακ στην πρώτη εκπομπή γιατί ήμουν και έγκυος. Δεν ήξερα πώς θα αντιδράσω στα φώτα και τις κάμερες και εγώ και το μωρό που περίμενα. Αλλά όλα πήγαν πολύ καλά» είπε, μεταξύ άλλων, στον Αντώνη Κανάκη.

Δείτε όσα είπε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ.



Το βιογραφικό της, όπως αναφέρεται στη wikipedia 

Η Ελένη Κυπραίου του Δημοσθένη είναι ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά και η πρώτη Ελληνίδα τηλεπαρουσιάστρια.

Δάσκαλός της στη μουσική - πιάνο ήταν ο Φιλοκτήτης Οικονομίδης. Όμως αργότερα συνέχισε μουσικές σπουδές στο Ωδείο της Λυών στη Γαλλία. Σπούδασε επίσης στο φιλολογικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Σορβόνης καθώς και στις Δραματικές Σχολές των Ζιράρ και Σιμόν και στο Ωδείο δραματικής τέχνης στο Παρίσι.

Σε νεαρή ηλικία εμφανίστηκε ως ζωγράφος με πρώτη έκθεσή της στην Αθήνα το 1954. Εργάσθηκε κάνοντας μεταφράσεις στο Παρίσι (1955-1957) και σε μεταφράσεις έργων για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα συνέχισε στην Ελληνική ραδιοφωνία ΕΙΡ (1957-1966), στην τηλεόραση (1966-1972) και στο Εθνικό Θέατρο (1958-1966). Υπήρξε, επίσης, συνεργάτης της τότε ΥΕΝΕΔ (Υπηρεσίας Ενημερώσεως Ενόπλων Δυνάμεων).

Έχει γράψει πέντε τόμους της τηλεοπτικής εκπομπής "Τέχνη και Λόγος" καθώς και τα δοκίμια "Αντίδραση και παράκληση". Είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Με το Εθνικό Θέατρο έχει περιοδεύσει σε πολλές χώρες και εκπροσώπησε την Ελληνική Ραδιοφωνία στο Παρίσι το 1964 όπου και έλαβε στον εκεί διεθνή διαγωνισμό το Α' Βραβείο ραδιοφωνικής εκπομπής. Ομιλεί Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ιταλικά.

Στις 23 Φεβρουαρίου 1966 και ώρα 18.30 με τη φράση της: "Καλησπέρα σας, από σήμερα ..." εγκαινίασε την πρώτη επίσημη τηλεοπτική εκπομπή του τότε ΕΙΡ, που ήταν δίωρη (18.30-20.30), υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση και σκηνοθεσία του Γιώργου Κάρτερ. 

Υπήρξε, επίσης, η πρώτη καλεσμένη στην εκπομπή "Σε χρόνο TV" της Μάριον Μιχελιδάκη το χειμώνα του 2005.

Στο βίντεο θα δείτε ένα παλιότερο αφιέρωμα της Μηχανής του Χρόνου για το πρώτο στούντιο τηλεόρασης.