Breaking News

Σκόπια: Απάλειψη του αλυτρωτισμού από τα σχολικά βιβλία (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Η ιστορική καταγραφή της αρχαίας Μακεδονίας - εκτός από το ονοματολογικό - ήταν ένα από τα πιο σοβαρά σημεία της διαμάχης της Ελλάδας με τη γείτονα χώρα. Πλέον μπαίνει και τυπικά τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, στο κτίριο της  λέσχης των βουλευτών στα Σκόπια η κοινή επιστημονική επιτροπή των δύο χωρών έβαλε τέλος στη διαστρέβλωση της ιστορίας καθώς απέσυρε τις ανιστορικές καταγραφές της αρχαίας Μακεδονίας.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης δήλωσε μπροστά στην κάμερα της δημόσιας τηλεόρασης: 

«Τα σχολικά βιβλία, που θα διανεμηθούν στους μαθητές των σχολείων (από τον Σεπτέμβριο), θα είναι απαλλαγμένα από αλυτρωτισμό και αναθεωρητισμό. Ήταν μία επίπονη και δημιουργική διαδικασία, με καλή θέληση και από τις δύο πλευρές, η οποία αναδεικνύει τον σεβασμό στην ακαδημαϊκή και ιστορική αλήθεια και στις ιστορικές πηγές. Αναδεικνύει, βέβαια και το σεβασμό και τη φιλία ανάμεσα στους λαούς».

«Βγήκαμε νικητές» τόνισε ο καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας του ΑΠΘ, Σπυρίδωνας Σφέτας, που συμμετείχε στις ομιλίες, ο οποίος εξήγησε: «Υπεγράφη συμφωνία ότι όλο το κεφάλαιο για την αρχαία Μακεδονία, που γράφουν αυτοί, θα μπει ως τμήμα του Ελληνικού πολιτισμού».

Δείτε το βίντεο.