Breaking News

Γαλλία: Παγκόσμια θλίψη για την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων (videos+photos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Παγκόσμια θλίψη προκαλεί η είδηση για την ανεξέλεγκτη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας στην Παναγία των Παρισίων (Notre - Dame), που είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της Γαλλίας.

Η πυρκαγιά - που τέθηκε υπό έλεγχο τα ξημερώματα της Τρίτης - οδήγησε σε κατάρρευση της οροφής και του κεντρικού οβελού της εκκλησίας, ωστόσο η κτιριακή δομή σώθηκε.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο σημείο, παρακολουθώντας τον μητροπολιτικό Ρωμαιοκαθολικό ναό της πόλης του Παρισιού να τυλίγεται στις φλόγες.

Σύμφωνα με το σάιτ του BBC, κάποιοι έκλαιγαν, ενώ άλλοι έψαλλαν ύμνους ή προσεύχονταν, τη στιγμή που καμπάνες ηχούσαν σε αρκετές εκκλησίες της γαλλικής πρωτεύουσας.

Στο κτίριο πραγματοποιούνταν εργασίες συντήρησης και υπάρχουν αναφορές που τις συνδέουν με την πυρκαγιά που ξέσπασε.

Τη θλίψη του εξέφρασε, μέσω Twitter, ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron, ενώ δήλωσε ότι αποφεύχθηκε το χειρότερο, αναγγέλλοντας την έναρξη εκστρατείας συγκέντρωσης κεφαλαίων για την ανοικοδόμηση του ναού.

Εμανουέλ Μακρόν: «Θα ανοικοδομήσουμε την Παναγία των Παρισίων» (video)

Νωρίτερα ο ιστορικός Camille Pascal είχε δηλώσει στον γαλλικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό BFMTV ότι "Η πυρκαγιά κατέστρεψε την ανεκτίμητη κληρονομιά".


Η Παναγία των Παρισίων, που αποτελεί ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του λεγόμενου οξυκόρυφου ή γοτθικού ρυθμού, βρίσκεται στη νησίδα Σιτε ιλ ντε λα Σιτέ του ποταμού Σηκουάνα, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η κατασκευή άρχισε το 1163 και τον θεμέλιο λίθο έθεσε ο Πάπας Αλέξανδρος Γ΄ και ο Βασιλεύς Λουδοβίκος Ζ΄ της Γαλλίας. Ο Ναός αποπερατώθηκε περί τα μέσα του 13ου αιώνα. Το 1699 υπέστη ακρωτηριάσεις, με το δικαιολογητικό της επισκευής του.

Στις 2 Δεκεμβρίου 1804 στο Ναό αυτό στέφθηκε Αυτοκράτορας ο Ναπολέων Α΄ Βοναπάρτης. Με κέντρο δράσης το ναό αυτόν συνέγραψε ο Βικτόρ Ουγκώ το γνωστό κλασσικό πλέον μυθιστόρημα με το τίτλο Παναγία των Παρισίων.






Πηγή: BBC (με πληροφορίες από wikipedia)