Breaking News

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων (videos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Εκατό χρόνια συμπληρώνονται από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα στις 24 Φεβρουαρίου 1994 την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Για τους Έλληνες του Πόντου η 19η Μάιου αποτελεί ημερομηνία ορόσημο. Ο κεμαλικός φανατισμός εκείνης της εποχής, με τις βιαιότητες και τις ωμότητες, έσπειρε το θάνατο σε 353.000 Έλληνες του Πόντου.

Το βράδυ του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Αριστοτέλους, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και δεκάδες νέοι με μαύρες μπλούζες που είχαν χαραγμένο το «G» από το Genocide τίμησαν τους προγόνους τους, που χάθηκαν στις ελληνικές πόλεις του Πόντου.

Με πορεία η πομπή ξεκίνησε από την πλατεία Αριστοτέλους για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Εκεί 100 φαναράκια με τα ονόματα των αδικοχαμένων προγόνων άναψαν και άρχισαν να ανεβαίνουν σιγά σιγά στον ουρανό πάνω από τον Θερμαϊκό κόλπο.





Στον Πειραιά, στην Πλ. Αλεξάνδρας (Ακτή Κουντουριώτου) διοργανώθηκε εκδήλωση τιμής και μνήμης. Μέσω του καλλιτεχνικού - ιστορικού δρώμενου με τίτλο: «100 Χρόνια Ανέσπερης Μνήμης», του Ηλία Τ. Υφαντίδη, διδάχθηκαν μέσω της μουσικής και αισθάνθηκαν λίγη από την ιστορία του Πόντου.



Το Διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Ποντίων Λιβαδειάς "ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ" συμμετείχε και διοργάνωσε εκδηλώσεις τιμής.

Ξεκινώντας από τα γραφεία του συλλόγου μέλη του συλλόγου, αλλά και πολίτες, κρατώντας 100 Δάδες, που συμβολίζουν τα 100 χρόνια που συμπληρώνονται φέτος από την θλιβερή εκείνη ημέρα, πραγματοποίησαν λαμπαδηφορία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.



Νωρίτερα, την Παρασκευή, τη θλιβερή επέτειο τίμησε και η Καβάλα με την καθιερωμένη λαμπαδηφορία από ποντιακούς συλλόγους του Νομού.