Breaking News

Προκόπης Παυλόπουλος: «Δεν θα ανεχθούμε παραβάσεις από την Τουρκία» (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, που ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Αποκορώνου Χανίων.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε από τις Βρύσες Αποκορώνου, όπως αναφέρει η ανακοίνωση στον ιστότοπο της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας:

«Στο σημείο αυτό θέλω να κάνω την εξής διευκρίνιση, την οποία διατύπωσα και εχθές: Ειδικώς ως προς τον σεβασμό του Δικαίου της Θάλασσας, όπως το Δίκαιο αυτό κωδικοποιήθηκε μέσω της Συνθήκης του Montego Bay του 1982, η Τουρκία οφείλει να το σεβασθεί στο ακέραιο. Και δεν είναι δυνατό, να διατείνεται ότι δεν δεσμεύεται από το Δίκαιο της Θάλασσας επειδή δεν έχει προσχωρήσει στην Συνθήκη του Montego Bay. 

Επαναλαμβάνω -και δεν θα κουρασθώ να επαναλαμβάνω- ότι η Συνθήκη του Montego Bay, ήτοι το Δίκαιο της Θάλασσας, επειδή έχει υπογραφεί από μεγάλο αριθμό κρατών, παράγει κατά τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, οι οποίοι είναι δεσμευτικοί έναντι πάντων.

Αυτοί οι κανόνες δεσμεύουν και την Τουρκία. Δεν μπορεί η Τουρκία ν’ αυθαιρετεί και ν’ αμφισβητεί το Δίκαιο της Θάλασσας. Θα το σεβασθεί, κι ας αντιληφθεί ότι εμείς, οι Έλληνες, μαζί με τους Εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, θα επιβάλλουμε την εφαρμογή του και τον σεβασμό του. 

Η χθεσινή δήλωση της κυρίας Φεντερίκα Μογκερίνι είναι άκρως ενδεικτική. Πέραν τούτου, καθιστούμε σαφές και το ότι εάν αποδεχόμασταν αυθαιρεσίες εκ μέρους της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τον καθορισμό της ΑΟΖ κατά παράβαση του Δικαίου της Θάλασσας, αυτό θα αποτελούσε ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο, ιδιαίτερα επικίνδυνο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την Διεθνή Κοινότητα. Και κάτι τέτοιο για εμάς, τους Έλληνες, είναι αδιανόητο».