Breaking News

Δώδεκα χρόνια χωρίς την Amy Winehouse (videos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ήταν 23 Ιουλίου του 2011 όταν η Amy Winehouse - η Αγγλίδα τραγουδίστρια και συνθέτρια με τη μοναδική φωνή, γνωστή για τα δυναμικά της contralto φωνητικά και την εκλεκτική μίξη διάφορων μουσικών ειδών - βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Λονδίνο, σε ηλικία μόλις 27 ετών.

Το τελευταίο διάστημα της ζωής της η κατάσταση της υγείας της επιδεινωνόταν δραματικά, λόγω του εθισμού της στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Η τελευταία συναυλία της έγινε στις 18 Ιουνίου 2011 στο Βελιγράδι, όπου εμφανίστηκε στη σκηνή σε κατάσταση μέθης και αποδοκιμάστηκε έντονα από τους 20.000 θεατές. Τέσσερις ημέρες αργότερα ήταν προγραμματισμένη και η πρώτη της συναυλία στην Αθήνα, η οποία ακυρώθηκε.

Η Έιμι Γουάινχαουζ άφησε την τελευταία της πνοή στο σπίτι της στο Λονδίνο, στις 23 Ιουλίου 2011, σε ηλικία μόλις 27 ετών. Αιτία του θανάτου, σύμφωνα με τους ιατροδικαστές, ήταν η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μετά από περίοδο αποτοξίνωσης. Η κηδεία της έγινε στις 26 Ιουλίου 2011, σε στενό οικογενειακό κύκλο, με την παρουσία ελάχιστων φίλων της, στο κοιμητήριο του Έτζγουερ, στο βορειοδυτικό Λονδίνο.

Έιμι Τζέιντ Γουάινχαουζ (Amy Jade Winehouse)

Γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1983 στην περιοχή του Σάουθγκεϊτ του Βόρειου Λονδίνου, όπου και μεγάλωσε σε οικογένεια Εβραίων, με ρωσική καταγωγή από την πλευρά της μητέρας της, η οποία άσκησε επιρροή στο ενδιαφέρον της για τη τζαζ. Οι γονείς της χώρισαν όταν η Έιμι ήταν εννέα ετών.

Στις 20 Οκτωβρίου 2003 κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο «Frank», που απέσπασε θετικές κριτικές στο Ηνωμένο Βασίλειο και προτάθηκε για βραβείο Mercury. Από τον δίσκο ξεχώρισαν τα τραγούδια «Stronger Than Me», «Take the Box», «In My Bed» και «Fucκ Me Pumps».

Στις αρχές του 2003 είχε γνωρίσει σ’ ένα μπαρ του Λονδίνου τον κατά ένα χρόνο μεγαλύτερό της Μπλέικ Φίλντερ-Σίβιλ, τεχνικό της τηλεόρασης, με τον οποίο είχε μία θυελλώδη εpωτική σχέση. Οι δυο τους απασχόλησαν συχνά τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού λαϊκού Τύπου με τη βίαιη συμπεριφορά τους και την εμπλοκή τους σε υποθέσεις ναρκωτικών. Παντρεύτηκαν τον Μάιο του 2007 στο Μαϊάμι και χώρισαν τον Αύγουστο του 2009.

Τον Ιούνιο του 2006 πέθανε η γιαγιά της Σύνθια, που ήταν τραγουδίστρια της τζαζ κι ένα πρόσωπο που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη ζωή της. Η Έιμι κατέρρευσε και πολλοί εντόπισαν ξανά τη στροφή της στα ναρκωτικά και το αλκοόλ. 

To επόμενο άλμπουμ της «Back To Black», που κυκλοφόρησε στις 26 Οκτωβρίου 2006, προτάθηκε για έξι υποψηφιότητες των βραβείων Γκράμι και κέρδισε πέντε βραβεία, κατακτώντας το ρεκόρ για τις περισσότερες νίκες από γυναίκα καλλιτέχνιδα σε μία βραδιά και κάνοντας έτσι την Γουάινχαουζ την πρώτη Βρετανίδα καλλιτέχνιδα η οποία κέρδισε πέντε βραβεία Γκράμι, συμπεριλαμβανομένων τριών βραβείων της κατηγορίας Big Four (μουσικός όρος για τα τέσσερα πιο σημαντικά βραβεία Γκράμι: βραβείο για τον Δίσκο Της Χρονιάς, βραβείο για την Ερμηνεία Της Χρονιάς, βραβείο για τον Καλύτερο Πρωτοεμφανιζόμενο Καλλιτέχνη και βραβείο για το Τραγούδι Της Χρονιάς).

Από τον δίσκο ξεχώρισαν τα τραγούδια «Rehab», «You Know I'm No Good», «Back to Black», «Tears Dry on Their Own» και «Love Is a Losing Game».

Στις 14 Φεβρουαρίου 2007, κέρδισε ένα βραβείο Brit, αυτό της Καλύτερης Βρετανίδας Γυναίκας Καλλιτέχνιδας, ενώ είχε προταθεί επίσης για το βραβείο Καλύτερου Βρετανικού Άλμπουμ. 

Είχε κερδίσει τρεις φορές το βραβείο Ιvor Novello, μία φορά το 2004 για το Καλύτερο Εναλλακτικό Τραγούδι (σε μουσική και στίχους) για το τραγούδι «Stronger Than Me», μία φορά το 2007 για το Καλύτερο Εναλλακτικό Τραγούδι για το τραγούδι «Rehab» και μία φορά το 2008 για το Καλύτερο Τραγούδι (σε στίχους και μουσική) για το τραγούδι «Love Is A Losing Game», μεταξύ άλλων σημαντικών διακρίσεων. 

Η Γουάινχαουζ έχει αναγνωριστεί ως επιρροή για την ανάπτυξη της καριέρας πολλών γυναικών καλλιτεχνών της σόουλ μουσικής, καθώς και για την ανανέωση της Βρετανικής μουσικής.

Το 2011, το άλμπουμ της «Back To Black» έγινε το πιο επιτυχημένο άλμπουμ του 21ου αιώνα σε πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.




Με πληροφορίες από: Wikipedia (και sansimera.gr)