Breaking News

Μικροπλαστικά μέχρι και στο χιόνι της Αρκτικής (videos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Μια ομάδα από Γερμανούς και Ελβετούς ερευνητές ανακάλυψε - για πρώτη φορά - στο αρκτικό χιόνι μικροσκοπικά σωματίδια πλαστικού, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο άνεμος μπορεί να τα παρασύρει στα πιο απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη μας.

Σύμφωνα με το BBC, οι ερευνητές βρήκαν στους επιπλέοντες πάγους ποσότητες μικροπλαστικών σχεδόν 10.000 ανά λίτρο.

Τα δείγματα χιονιού τα συγκέντρωσαν  σε διάφορα μέρη, από τις Γερμανικές και τις Ελβετικές Άλπεις ως την Αρκτική και συγκεκριμένα τα νησιά Svalbard (ή Αρχιπέλαγος Svalbard) - που βρίσκονται στον Αρκτικό Ωκεανό, βόρεια της ηπειρωτικής Ευρώπης, στα μισά περίπου της απόστασης ανάμεσα στη Νορβηγία και τον Βόρειο Πόλο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Science Advances. H επικεφαλής επιστήμονας, Dr Melanie Bergmann, δήλωσε στο BBC News: 

«Αναμέναμε να βρούμε κάποια μόλυνση, αλλά να εντοπίσουμε τόσα πολλά μικροπλάσματα ήταν ένα πραγματικό σοκ. Είναι φανερό ότι η πλειονότητα των μικροπλαστικών στο χιόνι προέρχεται από τον αέρα».

Η ανακάλυψη προκαλεί ερωτηματικά σχετικά με το πόσο πλαστικό εισπνέουν οι άνθρωποι και πώς αυτό επηρεάζει την υγεία τους, όπως και τις συνέπειες που έχουν οι θαλάσσιοι οργανισμοί.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του One Channel και το βίντεο του BBC, που ακολουθεί.