Breaking News

Το άγνωστο ελληνικό νησί σε σχήμα κροκόδειλου (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Το παραδεισένιο νησάκι αποτελεί ένα φυσικό μόλο για την περιοχή, ενώ παράλληλα κοσμείται από το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου που έχει περιμετρικά ως φόντο.

Ο λόγος για την Πρώτη Μεσσηνίας, που βρίσκεται στα ανοιχτά του χωριού Μαραθόπολη (ή Μάραθος) του δήμου Τριφυλίας.

Σύμφωνα με τη wikipedia, το όνομά της πιθανόν να οφείλεται στο θαλασσινό θεό Πρωτέα, γιο του Ποσειδώνα.

Οι τοπικές παραδόσεις αναφέρουν ότι αποτελούσε στο παρελθόν καταφύγιο ναυτικών, πιθανόν δε ακόμα - κατά διάφορες εποχές - και λημέρι Πειρατών, Κουρσάρων Σαρακηνών, που έκρυβαν εκεί και τους θησαυρούς τους. Πάντως σήμερα το νησάκι έχει σπουδαία αρχαιολογική σημασία: Σ' αυτό σώζονται ερείπια ακροπόλεως μυκηναϊκής ή προκλασικής εποχής με τείχος και κυκλοτερή πυργίσκο, καθώς και ευχές για καλό κατευόδιο των πλοίων που είναι σκαλισμένες στους βράχους.

Ανατολικά του νησιού, που θυμίζει μισοβυθισμένο κροκόδειλο ή γενικά ερπετό, υπάρχει μια μοναδικού κάλλους αμμουδιά, που ονομάζεται αμμουδιά της Βουρλιάς, η οποία βρίσκεται μέσα σε ένα ήσυχο όρμο με πεντακάθαρα νερά.  Λίγα μέτρα από την παραλία βρίσκεται το ναυάγιο του πλοίου Ανουάρ, που βομβαρδίστηκε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και κείτεται λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, στον προφυλαγμένο ομώνυμο όρμο.

Το νησί διαθέτει μόλις έναν μόνιμο κάτοικο, τον μοναχό του Μοναστηριού της Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου της Γοργοπηγής, που βρίσκεται βόρεια της αμμουδιάς Βουρλιά.

Στο νησάκι μπορεί, επίσης, κανείς να δει μισογκρεμισμένα σήμερα ασκητάρια, γεγονός που μαρτυρά ότι ο τόπος αυτός λειτούργησε ως χώρος περισυλλογής και απομόνωσης για ανθρώπους που ήθελαν να βρεθούν μόνοι, μακριά από την κοσμική ζωή.



Πληροφορίες από: wikipedia