Breaking News

Πέθανε η βραβευμένη συγγραφέας Toni Morrison (photos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Δευτέρας 5 Αυγούστου, σε ηλικία 88 ετών, η Τόνι Μόρρισον (Toni Morrison), η σπουδαία Αμερικανίδα λογοτέχνιδα, βραβευμένη με τα βραβεία Νόμπελ (1993) και Πούλιτζερ (1988).

Σύμφωνα με τον Guardian, την Τρίτη η οικογένεια και ο εκδότης της επιβεβαίωσαν ότι απεβίωσε στην ιδιωτική κλινική Montefiore Medical Center της Νέας Υόρκης, μετά από σύντομη ασθένεια.

Η Τόνι Μόρρισον γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου το 1931 στο Λορέιν του Οχάιο και βαφτίστηκε Chloe Anthony Wofford. Ήταν το δεύτερο από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας της. Οι γονείς της, Ράμα Γούφορντ και Τζωρτζ Γούφορντ, ήταν μετανάστες από τον αγροτικό νότο (Αλαμπάμα). 

Έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον από νωρίς για την λογοτεχνία και σπούδασε ανθρωπολογία στα πανεπιστήμια Howard και Cornell, από το οποίο έλαβε το μεταπτυχιακό της με θέμα την αυτοκτοviα στα έργα των Γουίλιαμ Φώκνερ και Βιρτζίνια Γουλφ.

Ακολούθησε μια ακαδημαϊκή καριέρα στα Texas Southern University ως καθηγήτριας αγγλικών, στο Howard University ως διδάσκουσα της αγγλικής γλώσσας και λογοτεχνίας και στο Yale. Από το 1989 δίδασκε στο Princeton University Αφροαμερικανικές σπουδές και δημιουργική γραφή.

Επίσης, είχε δουλέψει σαν κριτικός και είχε δώσει πολυάριθμες διαλέξεις με ειδικότητα στην Αφροαμερικανική κουλτούρα. 

Ξεκίνησε την καριέρα της ως συγγραφέας το 1970, όπου κέρδισε πολύ καλές κριτικές και την αγάπη του κοινού για την επική της δύναμη, τους διαλόγους και την ποιητική και εκφραστική της απεικόνιση της Μαύρης Αμερικής. 

Για πολλά χρόνια δούλεψε σαν στέλεχος του εκδοτικού οίκου Random House. Ήταν μέλος από το 1981 του American Academy of Arts and Letters και είχε πάρει πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το βραβείο Πούλιτζερ το 1988 για το αριστούργημά της "Η αγαπημένη" (Beloved) και το Νόμπελ το 1993.



Με πληροφορίες από: wikipedia