Breaking News

54 χρόνια από το θρυλικό Φεστιβάλ Γούντστοκ (videos+photos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
54 χρόνια συμπληρώνονται από το θρυλικό φεστιβάλ του Woodstock, που άλλαξε την ιστορία του rock and roll και επηρέασε τη μουσική παιδεία όλων των κατοπινών γενεών. 

Το Woodstock Festival ήταν ένα μουσικό φεστιβάλ που προσέλκυσε ένα ακροατήριο, το οποίο άγγιξε τα 500.000 άτομα, δημιουργώντας ένα τεράστιο μποτιλιάρισμα από τη Νέα Υόρκη έως το Bethel.

Ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει από τις 15 έως τις 17 Αυγούστου του 1969, αλλά τελικά κράτησε τέσσερις ημέρες, καθώς ολοκληρώθηκε στις 18 του μήνα.


Το φεστιβάλ έλαβε χώρα σε μια γαλακτοκομική φάρμα στο Bethel, 69 χλμ. νοτιοδυτικά της κωμόπολης Woodstock της Νέας Υόρκης.

Θεωρείται ευρέως ως μία σημαντική στιγμή στη μουσική ιστορία, καθώς και καθοριστικό σημείο για τη γενιά της αντικουλτούρα της δεκαετίας του 1960.

Το Rolling Stone το κατέγραψε ως μία από τις 50 στιγμές που άλλαξαν την ιστορία του rock and roll.


Στη διάρκεια του κατά διαστήματα βροχερού Σαββατοκύριακου, 32 καλλιτέχνες έπαιξαν στην ύπαιθρο.

Πολλά μουσικά συγκροτήματα δεν κατάφεραν ποτέ να φθάσουν στο χώρο του φεστιβάλ, παραμένοντας στο αεροδρόμιο, λόγω του τεράστιου αριθμού των θεατών. Με τη λήξη του, σχηματίστηκε το μεγαλύτερο μποτιλιάρισμα που είχε ποτέ συμβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Οι μεγάλοι μουσικοί που έλειψαν από το φεστιβάλ ήταν ο Bob Dylan (λόγω ασθενείας ενός εκ των παιδιών του), οι Rolling Stones (ασχολούνταν με την παραγωγή του νέου τους άλμπουμ, Let It Bleed), οι Doors (το θεώρησαν φεστιβάλ β’ κατηγορίας), οι Beatles (βρίσκονταν υπό διάλυση, ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν επέτρεψε στον John Lennon να μπει στη χώρα) και οι Led Zeppelin (λόγω άρνησης του μάνατζέρ τους).



Στη σκηνή ανέβηκαν ο Jimi Hendrix, η Janis Joplin, ο Joe Cocker, ο Carlos Santana, οι Who, οι Creedence Clearwater Revival, οι Jefferson Airplane και άλλα ιερά τέρατα της ροκ, της ποπ και της κάντρι.



Το 1979, το 1989, το 1994 και το 1999, έγιναν απόπειρες αναβίωσης του θρυλικού φεστιβάλ σε Ευρώπη και Αμερική. Ωστόσο, οι προσπάθειες γνώρισαν παταγώδη αποτυχία, καθώς δεν υπήρχε κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα ή συγκεκριμένη ιδέα, που να προβαλλόταν από αυτά και τους νεο-χίπις, αν και από μουσικής πλευράς είχαν μαζευτεί τα μεγαλύτερα ονόματα.

Με πληροφορίες από: wikipedia